Huur gereguleerd

De huurprijs van woonruimte is gebonden aan regels

De huur is meestal opgebouwd uit kale huur en servicekosten. Voor beide onderdelen bestaan regels waar de huurder zich op kan beroepen. Wie teveel betaalt kan – bij gereguleerde contracten – de huur of servicekosten verlagen met een procedure bij de Huurcommissie. Is sprake van een geliberaliseerde overeenkomst, dan zijn er minder rechten. De maximale huurprijs bij aanvang van het contract is bepalend of sprake is van liberalisatie.

Bereken de maximale huurprijs

De maximale huurprijs wordt bepaald met behulp van een puntentelling. In het puntenstelsel voor zelfstandige woningen spelen de oppervlakte van de woning, de aanwezige voorzieningen en de geschatte marktwaarde (WOZ) een belangrijke rol. Met onze rekentool voor gereguleerde woningen kunt u de maximale huurprijs voor uw woning berekenen. Als het maximum bij de start van de bewoning boven de € 710,68 lag (grens op dit moment) dan is waarschijnlijk sprake van een geliberaliseerd contract (hangt af van ingangsdatum contract).

Wie een woning deelt met anderen of een kamer huurt woont in een onzelfstandige woonruimte. Daarvoor geldt de puntentelling voor kamers. In dit geval is nooit sprake van liberalisatie. Bij het delen van een woning bepaalt niet alleen het contract maar ook de feitelijke bewoning en de bedoelingen van huurders en verhuurder of sprake is van zelfstandige of onzelfstandige woningen. Vraag bij twijfel advies aan de lokale vestiging van !WOON.

Nieuwe woning? Toets uw huur binnen 6 maanden

Als u een nieuwe woning huurt, controleer dan binnen 6 maanden(!) uw huur bij de Huurcommissie. Als blijkt dat de huur te hoog is, dan krijgt u alles wat u te veel heeft betaald met terugwerkende kracht terug. Dat geldt soms ook voor contracten met een huur van bijvoorbeeld € 1200 per maand, als de maximale huur volgens de puntentelling onder de € 710,68 komt. Heel belangrijk hier is dat na bij huurprijzen boven dit bedrag na zes maanden geen toetsing meer mogelijk is. Wees er dus op tijd bij. Bij de nieuwe tijdelijke huurcontracten voor 2 jaar die per 1 juli 2016 mogelijk zijn geworden kan de huurprijs getoetst worden tot 6 maanden na afloop van het contract.

Wat vindt u hier verder:

U kunt zelf uw controleren of uw huur te hoog is , zie ‘bereken uw huur‘. Onder ‘regels huurverhoging‘ kunt u alles lezen over hoe u bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. Als u teveel huur betaalt of een nieuwe woning huurt, leest u dan verder onder ‘huurverlaging’. Informatie over ‘servicekosten’ en andere bijkomende kosten. Als uw verhuurder de onderhoudsklachten niet verhelpt, dan kunt u tijdelijke huurverlaging aanvragen totdat de klachten zijn opgelost, zie ‘onderhoudsprocedure’. Verder een korte uitleg over ’huurtoeslag’. En tot slot informatie over (kwijtschelding van) ‘gemeentebelastingen’.

!Woon en huurspreekuren in Amsterdam

In Amsterdam is in elke buurt een vestiging van !WOON. We helpen u gratis bij het controleren van uw huur, het aanpakken van onderhoudsklachten en het voeren van procedures bij de Huurcommissie. Verder kunt met alle andere vragen over huren en wonen ook bij ons terecht.

Zie verder onder ‘Spreekuren in Amsterdam’.

Niet gevonden wat u zocht?