Woonruimte zoeken

Starten in Amsterdam en Regio

Bijna iedereen die in Amsterdam woont heeft het meegemaakt: de vaak ingewikkelde, spannende en lang durende zoektocht naar een geschikte woonruimte.  Er zijn veel verschillende typen woonruimte: koop, huur, zelfstandig, onzelfstandig, betaalbaar of duur en bij allemaal spelen verschillende afwegingen.

Pas op voor malafide aanbieders

Om te beginnen een waarschuwing. Niet leuk, maar helaas zijn er ook malafide aanbieders die misbruik maken van de woningnood. Ga niet zonder meer in op advertenties waarin woningen te huur worden aangeboden. Bedenk altijd dat wanneer een aanbod bijna “te mooi is om waar te zijn”, dan is het vaak ook “te mooi om waar te zijn”.

Laat je dus niet verleiden tot overhaaste beslissingen. Het is vervelend om, als je net een woning hebt gevonden, te horen te krijgen dat je die woning weer moet verlaten omdat iemand anders er meer recht op heeft. Je staat dan niet alleen op straat, maar vaak ben je ook heel veel geld kwijt. Informeer vooraf of een verhuurder of bemiddelaar betrouwbaar is en betaal nooit zomaar (grote) bedragen vooraf als aanbetaling. Wees ook alert als je om een kopie van je legitimatie gevraagd wordt. Als je dat al geeft, maak dan in elk geval je BSN onleesbaar en zet er duidelijk op met welk doel je het aan wie hebt gegeven.

Ben je opgelicht of vermoed je oplichting in Amsterdam? Neem contact op met het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Kopen van een woning

Kijk goed wat je kunt besteden en vergeet niet dat er ook kosten zijn voor onderhoud van de woning en het pand. Zorg bij voorkeur ook voor een bouwkundige keuring, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zie voor praktische informatie onze pagina’s over het kopen van een woning.

Aanbod van huurwoningen en kamers

Op de website van Woningnet zijn alle sociale (ook wel: gereguleerde) huurwoningen van woningcorporaties in Amsterdam en de regio te vinden. Voor de meeste woningen geldt echter een lange wachttijd. En sociale huurwoningen (met een huurprijs tot ca. € 711) zijn alleen bedoeld voor mensen met een inkomen tot ca. € 38.000. Toch is een inschrijving bij Woningnet altijd verstandig. Wie weet in wat voor situatie je op de langere termijn nog eens terecht komt. Er zijn speciale woningen voor jongeren t/m 25 jaar en “lotingwoningen”, waarbij inschrijftijd geen rol speelt.

Woningcorporaties hebben ook huurwoningen in de vrije sector. Deze bieden zij op verschillende manieren aan, via de website Rooftrack of rechtstreeks via hun eigen website.  Daaraan is dan soms weer een maillijst gekoppeld.

Er zijn in Amsterdam vele particuliere verhuurders. Die zijn heel verschillend van aard: van eigenaren van enkele pandjes tot grote beleggers als pensioenfondsen. Soms hebben zij ook betaalbare woonruimte in de aanbieding, maar meestal gaat het om woningen in de vrije sector. Veel particuliere verhuur gaat via-via. Een deel wordt bemiddeld via makelaars of bemiddelingsbureaus.

Zowel bij woningcorporaties als bij particuliere verhuurders kan je terecht voor woningen om te delen met meerdere bewoners.  Welke rechten gelden hangt af van de situatie. Mensen die met elkaar een woning delen bieden leegkomende woonruimte vaak aan via hun netwerk of social media. Het gaat dan meestal om woningen in de vrije sector die verhuurd worden aan studenten, jongeren of andere jonge starters.

Sommige woningcorporaties hebben ook veel aanbod speciaal voor studenten. Dit zijn vaak woonruimtes in wat grotere complexen met gedeelde voorzieningen, maar soms ook met een eigen badkamer en/of keuken. Deze woonruimtes worden verhuurd via Studentenwoningweb.

Wie snel iets zoekt, kan aangewezen zijn op tijdelijke woonruimte. Ook die is er in verschillende vormen.

Wanneer je het je kan veroorloven en weet dat je wel enige tijd in Amsterdam wil blijven wonen,  kan je overwegen een woning te kopen. Je kan een makelaar inschakelen bij de zoektocht en zelf zoeken via de bekende websites.

Kijk ook bij het onderwerp ‘Woonruimte (ver)huren of kopen‘. Daar kun je lezen waar je op moeten letten als je een huurwoning of kamer gevonden hebt en waar je op moet letten voordat je het contract tekent.

Voor alle typen woonruimte geldt in het algemeen: hoe centraler en aantrekkelijker de ligging, hoe hoger de prijs, hoe langer de wachttijd.

Betaal niet te veel

In heel Nederland is de huurprijs van woonruimte aan regels gebonden. Met een speciale rekentool is makkelijk na te gaan of er een maximum huurprijs voor de aangeboden woonruimte geldt en wat deze is. deze rekentool is hier te vinden. Voor mensen die een kamer huren en zaken als keuken, toilet en douche delen geldt de puntentelling voor kamers.

Kan je de woning ook betalen of zijn de woonlasten te hoog?

Het NIBUD heeft samen met !WOON een handige rekentool ontwikkeld om een indicatie te geven of een woning met jouw/uw inkomen ook betaalbaar is.

Betaalbaarheid is immers van groot belang om niet op termijn in de schulden en problemen te komen.

Zoektips voor studenten

  • Ga je studeren in Amsterdam? Begin lang voor de start van het studiejaar met zoeken. Aan het begin van het studiejaar zijn nog meer mensen dan op zoek dan in de rest van het jaar.
  • Vertel tegen iedereen (familie, vrienden, sport/hobbyclub, werkgever enz.) dat je woonruimte zoekt en vraag hen je te helpen.
  • Gebruik social media en Marktplaats maar let heel goed op wie er reageert.
  • Wees in het begin niet te kieskeurig en zoek niet alleen in de stadsdelen “binnen de ring”.
  • Het is vrijwel onmogelijk om woonruimte te regelen zonder daarvoor naar de stad te komen.
  • Als je een woonruimte gaat bekijken, bedenk dan van tevoren wat je belangrijk vindt en check of de woonruimte daaraan voldoet
  • Als je contact opneemt met verhurende makelaars vraag dan of inschrijven voor een wachtlijst zin heeft.
  • Als het niet lukt om betaalbare woonruimte te vinden in de stad waar je studeert, zoek dan ook in omliggende gemeenten. (Soms ben je met trein of bus nog sneller bij je opleiding dan wanneer je vanuit een buitenwijk de hele stad door moet fietsen).

Gerelateerde nieuwsberichten

Niet gevonden wat u zocht?