Energielabel huurwoningen

29 oktober 2007

Energielabel nog onbekend bij huurders
Slechts 4% van de huurders weet dat alle nieuw verhuurde woningen van commerciële verhuurders vanaf 1 januari 2008 een energielabel moeten hebben. Dit blijkt uit continu onderzoek Woonkennis van USP Marketing Consultancy onder 2000 landgenoten.

Bij corporatiewoningen geldt deze verplichting vanaf 2009, maar dan wel voor hun hele bezit.

Het energielabel (officieel energieprestatiecertificaat genoemd) geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning, vergelijkbaar met het label dat we al kennen van witgoed.

Er zijn zeven scores mogelijk, van A tot en met G. Een A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer energie-onzuinig . Het ministerie van VROM start in het laatste kwartaal van dit jaar een postbus 51-campagne over dit onderwerp.

Als gekeken wordt naar de verschillende groepen woonconsumenten blijkt de bekendheid bij huiseigenaren (7%) iets hoger is dan bij huurders (4%). Van de respondenten in een huurwoning zegt slechts 1% dat de verhuurder van plan is een energielabel voor de woning op te stellen.

Ondanks dat het label bij veel woningcorporaties ongetwijfeld hoog op de agenda zal staan, is dit bij de huurders dus nog nauwelijks bekend. Ondanks de onbekendheid zegt 30 % van zowel huurders als kopers dat het voor hen van toegevoegde waarde is als een woning een energielabel heeft.

Ook zegt 9 % meer geld voor een woning over te hebben als het beschikt over een energielabel en men daarmee dus op de hoogte is in hoeverre het huis ‘zuinig’ is . Spaarlampen ( 58 % ) , watersbesparende kranen / douchekoppen ( 44 % ) en tochtstrippen ( 40 % ) zijn maatregelen die consumenten wel willen nemen om het energieverbruik in huis te verlagen.

Bron: woonbondig nummer 7

Artikel delen:

!WOON