Zonnecel straks goedkoper en efficiënter

23 februari 2012 - Amsterdamse wetenschappers hebben een nieuwe generatie zeer efficiënte zonnecel ontwikkeld. Deze is goedkoper en levert vier keer meer stroom. Zonne-energie kan in 2020 al goedkoper zijn dan traditionele stroom. Dit schept kansen voor actieve bewonerscommissies die hun verhuurder willen overtuigen van het belang van zuinige, ‘hernieuwbare’ energie.

Volgens hoogleraar zonlicht Albert Polman kan de nieuwe vinding de terugverdientijd van zonnepanelen, nu vijftien jaar, met de helft omlaag brengen. ‘Een gemiddeld huishouden dat 400 watt stroom gebruikt, kan straks toe met één zonnepaneel van zes vierkante meter,’ zei hij tegen Het Parool (21 februari). Goed nieuws voor de Amsterdamse binnenstad, met zijn kleine dakoppervlakken en de vele monumenten.

Wat is die doorbraak? Ten eerste een slim kleurenfilter op een zonnecel, waardoor het rendement toeneemt van 15 à 16 procent tot 70 procent. Ten tweede: er gaat straks nauwelijks meer zonlicht verloren voor stroomopwekking doordat het licht niet meer wordt weerkaatst. Dit dankzij een coating van nanodeeltjes. De coating maakt de zonnecel een stuk dunner en dus goedkoper. Welke verhuurder schaft als eerste deze nieuwe zonnecellen aan?

Artikel delen:

!WOON