De Witte Boei is officieel geopend

24 september 2012

In het Huis van de Buurt in de oostelijke binnenstad zitten diverse instellingen die diensten leveren aan de bewoners. Ook het Wijksteunpunt Wonen Centrum is er gevestigd. Zaterdag 22 september is de Witte Boei feestelijk geopend met optredens, lekkere hapjes en een interactieve buurtinformatiemarkt.

Aan de kraam van het WSWonen was het een komen en gaan van actieve leden van bewonerscommissies. Er waren ook vragen van individuele huurders, zoals over vochtklachten en overlast door short stay. Deze bewoners zijn voor nadere advisering doorverwezen naar het woonspreekuur.

Bewonerscommissie Wittenburg (Eigen Haard, gemengd complex) bracht goed nieuws: Eigen Haard heeft achteraf toch de helft van de advocatenkosten betaald, ondanks dat de corporatie de Overlegwetzaak die de bewonerscommissie had aangespannen, gewonnen heeft.

Bewonerscommissie Hart voor Oostenburg, het fraai gerenoveerde monumentale complex van de Alliantie, had een vraag over het voor elkaar krijgen van een duurzamer energievoorziening, zoals zonnepanelen. Maar deze commissie heeft voorlopig een ander probleem aan het hoofd dat opgelost moet worden: de verwarmingsketels zijn op zolder geplaatst, waardoor het water steeds wordt rondgepompt. Er is een technisch onderzoek gestart.

Huurderscommissie Rapenburgerplein (Stadgenoot, gemengd complex) voert stapje voor stapje overleg om de inbreng van de huurders in deze gemengde vereniging van eigenaren beter te regelen. Het gaat moeizaam, maar de commissie houdt vol en is optimistisch. Het WSWonen adviseert diverse huurdersgroepen in gemengde complexen die hiermee worstelen. De verkoop van huurwoningen is weliswaar al heel wat jaren geleden begonnen, maar de woningcorporaties hebben niet altijd gezorgd dat er voorafgaande aan de start van de VvE goede voorlichting was over het belang van samenwerking tussen huurders en kopers. Het besef dat deze voorlichting noodzakelijk is, begint nu pas te komen.

Dan was er zelfs een huurster uit de Jordaan, die in een gemengd complex van Eigen Haard woont. Een lid van de vereniging van eigenaren van dit complex heeft het WSWonen onlangs gevraagd haar te helpen bij het oprichten van een huurderscommissie die met de VvE en de corporatie gaat overleggen over belangrijke gemeenschappelijke woonzaken.

Klik hier voor de foto’s.

 

 

Artikel delen:

!WOON