Extra huurverhoging gaat door

13 maart 2013 - De inkomensafhankelijke huurverhoging gaat door. Dinsdag 12 maart stemde een nipte meerderheid in de Eerste Kamer voor: 37 tegen 36 stemmen. Voor stemden VVD, D66, PvdA, CU en SGP. De andere partijen stemden tegen.
Huishoudens met een inkomen tot € 33.614,- kunnen dit jaar een maximale huurverhoging van 4% krijgen. Dat is 1,5% meer dan de inflatie. Voor huishoudens met een inkomen tussen de € 33.614,- en € 43.000,- is de maximale huurverhoging 4,5% en voor huishoudens boven de € 43.000,- geldt een maximale huurverhoging van 6,5%.
Verhuurders vragen de belastingdienst een verklaring over het “verzamelinkomen” van een huishouden. Wie het niet eens is met de extra huurverhoging kan bezwaar maken. De verwachting is dat een groot aantal huurders dat gaat doen als de verhuurders de extra verhogingen inderdaad doorrekent. De wijksteunpunten kunnen dan ook een extra drukke periode tegemoet zien.
Officieel zijn de extra verhogingen gericht op tegengaan van scheefwonen, maar in feite zijn ze vooral bedoeld om de verhuurders extra inkomsten te verschaffen die zij via een verhuurdersheffing weer aan de staatskas moeten afdragen. Of deze heffing ook doorgaat is nog steeds niet zeker, want dat wetsvoorstel moet nog in het parlement behandeld worden.

Artikel delen:

!WOON