De VvE, moet u daar als huurder wat mee?

03 februari 2014 - De VvE, moet u daar als huurder wat mee?

 

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) ontstaat als een pand gesplitst wordt. Splitsen betekent dat de individuele appartementen los van elkaar verkocht mogen worden. De individuele eigenaren vormen samen de Vereniging van Eigenaren. Als huurder krijgt u in theorie niet te maken met de VvE, want u bent geen eigenaar. In de praktijk blijkt dit toch anders. Wat moet en wat mag u in zo’n geval doen?

 

Tussen u en uw verhuurder is het huurrecht van toepassing, maar tussen uw verhuurder en de overige eigenaren geldt het appartementsrecht. Dit kan vreemde situaties opleveren, bijvoorbeeld wanneer water via de woning van uw bovenbuurvrouw uw woning in druppelt. De verhuurder is geen eigenaar van de bovengelegen woning en kan daar geen reparaties uitvoeren. Is hij toch verantwoordelijk voor uw ongestoorde woongenot?

 

In de VvE wordt onderscheid gemaakt tussen privédelen en gemeenschappelijke zaken. Iedere eigenaar is eigenaar van zijn eigen appartement én mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen. De eigenaar van de bovenste etage is niet alleen verantwoordelijk voor reparaties aan het dak en de fundering is geen eigendom van de eigenaar van de begaande grond. De gemeenschappelijke delen van het pand, zoals de dragende muren, het dak, de fundering, raamkozijnen, standleidingen en ventilatiekanalen zijn eigendom van de gemeenschappelijke eigenaren. Deze eigenaren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor reparaties, herstel en vervanging.

 

Voor een VvE gelden veel regels die voor u als huurder onbekend zijn, zoals de wet- en regelgeving omtrent de verschillende soorten besluiten over onderhoud, financiën en het bestuur. Toch kan het voor u interessant zijn om meer te weten te komen over de VvE, de positie van uw verhuurder en uw positie als huurder. Het Wijksteunpunt Wonen Zuidoost organiseert in 2014 een aantal gratis informatie-avonden voor huurders in gemende complexen. Tijdens deze avond wordt u geïnformeerd over het reilen en zeilen binnen de VvE. Wat moet en mag de VvE en hoe kunt u als huurder uw voordeel daarmee doen.

 

Heeft u interesse, informeer dan geheel vrijblijvend naar de data via het contactformulier op deze website of bel naar 020 579 79 20.

Artikel delen:

!WOON