Drukte door huurverhoging en foute voorstellen

30 april 2014

Deze week ontvangen bijna 300.000 Amsterdamse huishoudens de aanzegging voor de huurverhoging. Dit is te merken bij de Wijksteunpunten Wonen. De spreekuren worden druk bezocht, vaak door tientallen huurders per spreekuur. Het is een goed moment om ook te kijken naar onderhoudsklachten en mogelijke isolatie om de stookkosten te verlagen.

Ook dit jaar ligt de huurverhoging boven de inflatie. De meeste huurders ontvangen een voorstel van 4% verhoging, terwijl de inflatie op 2,5% ligt. Huishoudens met een wat hoger (verzamel) inkomen ontvangen een voorstel van 4,5% of 6,5% verhoging, vergezeld van een verklaring van de Belastingdienst over het inkomen. Veel huurders hebben hier vragen over. Soms zijn voorstellen gebaseerd op onjuiste of verouderde informatie. De regelgeving kent veel uitzonderingen en is ingewikkeld, ook voor verhuurders.

  • recent verhuurde woningen zitten meestal al op de wettelijk maximale huur. Dan is de maximale huurverhoging 2,5%. Toch vragen verhuurders vaak 4%, 4,5% of 6,5%;
  • de extra huurverhoging geldt in principe niet voor huurders met een vrije sector huur (ca. €700,- kale huur). De verhuurder mag bij deze huurders ook geen inkomensverklaring opvragen. Tenminste één Amsterdamse corporatie blijkt hiermee de fout in te zijn gegaan;
  • onderhoudsgebreken kunnen leiden tot huurbevriezing, maar dan moeten ze wel voor 1 juli zijn gemeld en in een aparte procedure worden aangekaart;
  • als het inkomen sinds 2012 is gedaald of een lid van het huishouden is vertrokken kan een lager percentage gelden. Soms is het zelfs mogelijk de verhoging van 2013 terug te draaien;
  • tenminste één verhuurder maakt het wel heel bont. Hij vergat jarenlang huurverhoging te vragen en wil de huur nu in één klap 4 maal 6,5% verhogen.

Het is dus belangrijk het voorstel goed te controleren. In een aantal gevallen kan succesvol bezwaar gemaakt worden. De Wijksteunpunten Wonen organiseren de komende weken veel extra spreekuren om aan de vraag van huurders tegemoet te komen. Een overzicht daarvan is te vinden in de Woonlastenkrant die deze weken overal in Amsterdam in de bus valt. Huurders vinden in deze krant ook veel informatie over de regelgeving. Op de speciale website www.huurverhoging.nl is een online check en een standaard bezwaarschrift te vinden.

Artikel delen:

!WOON