Energiespreekuur helpt bij onduidelijke energienota’s

28 april 2014

Huurders lopen vaak vast in de onduidelijke informatie op hun jaarlijkse energienota. Zo is het voorschotbedrag op de nota gebaseerd op het verwachte energieverbruik. Het kan dus nuttig zijn om na te gaan of die verwachting wel aansluit bij het werkelijke verbruik. Maar misschien nog belangrijker: zijn de getoonde prijzen van de energieproducten nou inclusief BTW of juist exclusief?
Al eerder vermelde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een onderzoek uit 2013: “(…)Slechts 13% van de consumenten kan de link leggen tussen het aanbod van de energieleverancier, zijn contract en de informatie op zijn nota. Dit belemmert consumenten bij het maken van een goed geïnformeerde keuze(…)”

Imre Doff, energiemedewerker bij het Wijksteunpunt Wonen komt dit soort vragen geregeld tegen tijdens zijn energiespreekuur “Vaak werpen mensen een vluchtige blik op hun energienota, om ’m daarna snel op te bergen, maar in tijden van crisis wil je toch op de kleintjes letten. Daarom komen mensen steeds vaker langs bij het energiespreekuur met vragen over hun energienota.” Hij voegt er aan toe dat de eerste stap naar een zuinigere energie-huishouding begint bij een beter begrip van het energieverbruik. Pas dan wordt ook echt duidelijk waar de besparing te halen valt.

Tweederde van de energierekening bestaat uit gaskosten. Het overgrote deel daarvan wordt veroorzaakt door stookkosten. De thermostaat een graad lager zetten kan al 7% op de gasrekening schelen. Daarnaast betalen huurders maar al te vaak onnodig veel voor energie omdat hun huis slecht is geïsoleerd. Die kosten kunnen relatief eenvoudig worden voorkomen door aanpassingen aan uw woning. Mocht u dat in overweging nemen dan kan aan huis een energiecheck worden gedaan.

U kunt elke woensdag van 12:00 tot 15:00 uur terecht op het spreekuur in ‘Het Groen Gemaal’ in het Sarphatipark. De Buurt-EnergieWinkel daar is een informatiepunt voor energiebesparing en een plek waar buurtbewoners zich kunnen organiseren om duurzame initiatieven te ontwikkelen. Ook is het een scholingsruimte en een plek waar een beperkt aantal besparingsproducten zijn te zien en af te halen. Het doel van de BuurtEnergieWinkel is om bewoners te helpen hun woning energiezuiniger te maken om daarmee de woonlasten te verlagen.

De BuurtEnergieWinkel wordt geleid door bewoners, het Wijksteunpunt Wonen Zuid, het Wijkcentrum Ceintuur, het Groen Gemaal en het Amsterdams Steunpunt Wonen.

Artikel delen:

!WOON