Besparen in de wintermaanden

15 december 2014

Niet alleen de huurverhoging zorgt voor zwaardere maandlasten, ook de stookkosten kunnen voor sommige Amsterdammers weer flink oplopen deze winter. Een aantal corporaties hebben ambitieuze plannen voor het verduurzamen van hun woningvoorraad, maar een garantie dat uw woning binnenkort aan de buurt komt is er niet. De Buurtenergiewinkel kan u daarom helpen om zelf werk te maken van energiebesparing.

In de wintermaanden gebruikt men veel gas om de woning warm te stoken. Ondanks een recente daling van de gasprijzen is het gemiddelde huishouden toch meer geld kwijt dan in de jaren daarvoor. Dit komt onder andere door de verhoging van de Opslag Duurzame Energie en de gestegen energiebelasting.

Energiearmoede
Voor sommige mensen drukken de stookkosten zo heftig op de maandlasten dat er zelfs sprake is van ‘energie armoede’. Het gaat dan over huishoudens die– na het betalen van de kosten voor huisvesting en levensonderhoud – niet genoeg geld overhouden voor het betalen van de energierekening .

De Stroomversnelling’
In maart van dit jaar berichtte het tijdschrift Nul 20: “Met een industriële aanpak willen vier bouwers en zes corporaties de komende jaren 111.000 huurwoningen tot energie neutrale huizen renoveren. Amsterdamse corporaties doen nog niet mee aan De Stroomversnelling. Maar dat kan op termijn veranderen als ook gestapelde woningen worden aangepakt”

Het kan dus nog eventjes duren totdat uw corporatiewoning aan de beurt is. Als u huurt van een particulier dan is het maar vraag of uw verhuurder überhaupt met maatregelen komt. U kunt dus beter zelf het initiatief nemen om energiebesparing te realiseren.

Aan de slag
Gelukkig is er veel mogelijk op dit gebied en staat u er zeker niet alleen voor. De Buurtenergiewinkel kan zowel individuele als groepen huurders adviseren en bijstaan om hun woning energiezuiniger te maken. Zo zijn er genoeg maatregelen die u makkelijk zelf kan uitvoeren zoals tochtstrips of radiatorfolie. Ook kunt u een voorstel doen aan uw verhuurder voor (zwaardere) maatregelen zoals dubbele beglazing, vloerisolatie of een nieuwe ketel. Let daar bij wel op de huurpunten.

De Buurtenergiewinkel
Iedere woensdag van 13.00 tot 15.00 kunt u met alle vragen over energie terecht bij ons spreekuur in het Groen Gemaal. Het Groen Gemaal bevindt zich in het Sarphatipark bij de ingang tegenover de Jan van der Heijdenstraat.

Artikel delen:

!WOON