Special over bewonerscommissie op Radio Razo

09 november 2016

Op de eerste maandag van november stond  de uitzending van het radioprogramma van Wijksteunpunt Wonen Zuidoost op RAZO in het teken van bewonerscommissies. In de studio waren gastsprekers Runie Maduro en Brenda Ignatia, bestuursleden van bewonerscommissie Nos Perla, aanwezig om hun ervaringen met het oprichten van de bewonerscommissie te delen. Alvorens deze ervaringen te horen kregen de luisteraars informatie over wat een bewonerscommissie is en wat de rechten en taken zijn. Ook het ondersteuningsaanbod vanuit het Wijksteunpunt Wonen werd uitgelegd.

Nos Perla is een Antilliaanse woongroep voor 55-plussers. Al jaren kampt de woongroep met een laag leefbaarheidsniveau doordat veel bewoners gebrek aan mobiliteit ervaren. Dit was de reden waarom Runi de bewonerscommissie wilde oprichten: het leefbaarheidsniveau ongeacht het gebrek aan mobiliteit verhogen.

Tijdens de oprichting kampte Runi met weinig steun vanuit de bewoners en was het Brenda die hem een hart onder de riem stak om toch door te gaan. Zij en de rest van de bestuursleden hebben ervoor gezorgd dat 87% van de bewoners instemden met de vertegenwoordiging vanuit de bewonerscommissie.

Na de oprichting zag de commissie meteen meer voordelen. Ze werden gezien als een serieuze gesprekspartner vanuit de woningcorporatie en kregen de bijdrage van € 250,00 toegekend voor de werkzaamheden. Ook kreeg hun recreatieruimte een nieuwe vloerbedekking. De eerste activiteit die vanuit de commissie voor de bewoners is georganiseerd was een busreis naar de Haagse Markt. Ook buurtbewoners en andere Antilliaanse ouderen kregen de mogelijkheid om mee te gaan. De dag was een succes en voor herhaling vatbaar. De commissie gaf aan nu bezig te zijn met een activiteitenplan voor het jaar 2017.

Vanuit Wijksteunpunt Wonen Zuidoost werden de luisteraars aangespoord om contact op te nemen voor ondersteuning of oprichting van een bewonerscommissie.

De uitzending is hier te beluisteren.

Artikel delen:

!WOON