Verlaag je energierekening met de Energiedisplay

!WOON doet mee aan een landelijk onderzoek waarbij inwoners van de Gemeente Amsterdam een jaar lang gratis een energiedisplay kunnen uitproberen. De mogelijkheid om je hiervoor aan te melden is per 1 juni 2019 gesloten. Deze pagina beschrijft de energiedisplay en het onderzoeksproject.

In het onderzoek krijgt de helft van de deelnemers de GEO-Trio II-energiedisplay minimaal een jaar thuis in bruikleen. Dit energiedisplay is via de zogenaamde P1-poort gekoppeld aan de slimme meter en geeft op het beeldscherm informatie of je energieverbruik hoger of lager is dan normaal. Door de display bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken te zetten haal je de gas- en elektriciteitsmeter letterlijk ‘uit de kast’. Omdat de display direct inzichtelijk maakt wat het energieverbruik is in jouw huis, kun je 5 tot 10% besparen op je energierekening.

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het bepalen van de effecten van een energiedisplay. We onderzoeken of de energiedisplay als middel kan worden ingezet om energiebesparing te stimuleren en zo de energierekening te verlagen.

Informatie voor deelnemers onderzoek:

 • De energiedisplay werkt onafhankelijk van een energieleverancier of andere commerciële dienstverlener. Je hoeft geen abonnement af te sluiten met een commerciële aanbieder en je hebt ook geen internet nodig.
 • Het gebruik van de energiedisplay is gratis en er zijn geen andere kosten aan verbonden.
 • Deelnemers worden door middel van willekeurige toewijzing in 2 groepen ingedeeld: één groep met en één groep zonder display.
 • Maximaal 250 Amsterdammers die zich aanmelden, mogen de energiedisplay een jaar uitproberen.
 • Je hebt een slimme meter nodig voor zowel gas als elektriciteit van na 1-1-2014. Je hebt individuele meters voor elektriciteit én gas. Je maakt dus geen gebruik van stadsverwarming, blokverwarming of collectieve warmtekoudeopslag.
 • Het gebruik van de display is gratis en er zijn geen andere kosten verbonden.
 • Je geeft bij de inschrijving toestemming om voor maximaal 1,5 jaar het energieverbruik van je huishouden uit te laten lezen om het effect van de energiedisplay te meten. Hiervoor hoef je niets te doen. Na een jaar maakt een in te vullen vragenlijst nog deel uit van het onderzoek.

Stappenplan: hoe verloopt jouw deelname?

 • Na de verwerking van je aanmelding volgt van afstand de controle of jouw meter geschikt is voor deelname aan het onderzoek. Daarna volgt de willekeurige toewijzing van de deelnemers in 2 groepen (met en zonder display).
 • Als je wordt geselecteerd voor een energiedisplay dan krijg je hierover bericht. Daarna wordt de energiedisplay bij jou thuis bezorgd en geïnstalleerd door een energiecoach. De energiecoach geeft uitleg over het gebruik van de display en geeft je tips om direct energie te besparen.
 • Zit je in de controlegroep, dan krijg je geen display thuis. Je doet wel mee met het onderzoek en maakt kans op één van de 20 cadeaubonnen t.w.v. 50 euro.
 • Gedurende maximaal 1,5 jaar worden de gegevens uit jouw slimme meter verzameld en zorgvuldig bewaard. Jouw privacy wordt hierbij uiteraard gewaarborgd.
 • Na afloop van de meetperiode wordt de energiedisplay weer door de energiecoach bij jou opgehaald.
 • Alle deelnemers (met en zonder display) vullen na een jaar een vragenlijst in als onderdeel van het onderzoek. Alle gegevens worden zodanig verwerkt dat ze niet direct herleidbaar zijn naar een persoon.

  Kan je niet meer meedoen met het onderzoek, maar ben je wel geïnteresseerd in dit energiedisplay? Deze is inmiddels te koop bij bouwmarkt Ecologisch.

 

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten