Vakantieverhuur, AirBNB en Shortstay in Amsterdam

Vakantieverhuur in Amsterdam

Vakantieverhuur:  het verhuren van je woning aan toeristen op het moment dat de hoofdbewoner niet thuis is. Deze vorm van verhuur is populair. Maar dat geeft ook een keerzijde: toenemende overlast, woningonttrekking en gebruik van woningen als illegale hotels. Om die negatieve effecten tegen te gaan heeft de gemeente Amsterdam het beleid per 1 juli 2020 aangescherp.

Voor vakantieverhuur was tot januari 2020 geen vergunning nodig, de gemeente werkte met een meldplicht. Dat systeem mag niet meer van de Raad van State. In een uitspraak van 29 januari 2020 bepaalde de hoogste bestuursrechter dat vakantieverhuur alleen mag met een vergunning. Daarop heeft de gemeente haar beleid gewijzigd. Per 1 juli 2020 moet élke verhuurder van toeristische verhuur over een vergunning beschikken. De meldplicht blijft van kracht.

Op AirBnB stonden tot medio 2020 meer dan 25.000 Amsterdamse woningen en kamers aangemeld. Om overlast te voorkomen, en om te voorkomen dat woningen continue als hotel worden gebruikt is beleid ontwikkeld. Nieuw is naast de vergunninh een verbod op vakantieverhuur in drie wijken in de binnenstad. In de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid worden geen vergunningen voor vakantieverhuur verleend, zodat sprake is van een verbod.

Wie na 1 juli 2020 zijn of haar woning zonder vergunning  via bijvoorbeeld AirBnb of Booking verhuurt kan dan een boete van € 20.750 krijgen. De regels zijn in het kort:

  • Uitsluitend verhuur door de hoofdbewoner
  • Uitsluitend incidentele verhuur, de maximale duur is 30 dagen per jaar
  • Vakantieverhuur aan toeristen moet u melden bij de gemeente.
  • Toeristenbelasting betalen
  • Toestemming van VvE of verhuurder
  • Een brandveilige woning
  • Maximaal 4 personen
  • Geen overlast
  • Let op: een sociale huurwoning van een corporatie mag u niet voor vakantie verhuren
  • Huurt u van een particuliere huisbaas, dan hebt u zijn of haar toestemming nodig
  • De verhuurder dient over een vergunning van de gemeente te beschikken

Voor praktische informatie en nieuwe ontwikkelingen zie deze pagina op de website van de gemeente

Bed and Breakfast

Naast de incidentele vakantieverhuur kent Amsterdam een andere regel voor toeristische verhuur: Bed and Breakfast. Ook hier gelden regels en dient de verhuurder over een vergunning te beschikken. Verhuur van B&B vindt plaats ín de eigen woning, het mag niet gaan om verhuur van een zelfstandige woning. Op 1 januari 2020 is nieuw beleid ingevoerd.

Shortstay in Amsterdam

Vanaf 2008 heeft de gemeente ca 1000 vergunningen verleend voor zogenaamde ‘shortstay verhuur’. Dat is kortstondige verhuur van woningen vanaf 7 dagen tot maximaal 6 maanden, aan maximaal 4 personen tegelijk. Nieuwe vergunningen worden niet meer verleend, oude vergunningen verlopen na 10 jaar. De voorraad shortstay wordt dus elk jaar kleiner. Deze idee achter deze vorm van verhuur was het huisvesten van vooral expats die voor korte tijd in Amsterdam verbleven. In de praktijkzijn veel shortstay woningen geëxploiteerd als hotel, met verhuur per nacht. Om het misbruik tegen te gaan heeft de gemeente dit shortstay beleid beëindigd.

De regels van Shortstay verhuur in het kort:

  • Alleen in een vrije sector woning
  • Alleen indien er een vergunning is verleend door de gemeente
  • Verhuur plaats vind vanaf 7 dagen tot maximaal 6 maanden
  • Er aan niet meer dan 4 mensen per woning wordt verhuurd

Overlast?

Het is niet altijd prettig als je naast, boven of onder een aan toeristen verhuurder woning zit. Overlast is natuurlijk niet de bedoeling en de gemeente treedt daar tegen op als het aangetoond kan worden. Overlast van toeristen door vakantieverhuur, B&B of shortstay kunt u melden bij Zoeklicht, een project van de gemeente Amsterdam. Zij zijn belast met de handhaving en opsporing van illegale (vakantie)verhuur. U kunt online een melding doen via het formulier op de site van de gemeente Amsterdam. De melding wordt direct onderzocht. Als de bewuste verhuur niet voldoet aan de regels kan de eigenaar een flinke boete krijgen.

 

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten