Met een wooncoöperatie heb je zelf de regie over je leefomgeving. Je bepaalt met elkaar met wie je woont en hoe je een gebouw beheert of zelfs bouwt.

  • Het is momenteel dé kans om betaalbaar te wonen en te zorgen dat er blijvend betaalbare huurwoningen in de stad komen.
  • Als bewoners zelf de regie hebben over hun woonomgeving leidt dat tot aantrekkelijke woningen en wijken met een beter leefklimaat, zo tonen verschillende voorbeelden.
  • In een wooncoöperatie kunnen bewoners gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen delen. Daardoor ontstaat ruimte voor ontmoeting, zorgzaamheid en onderlinge solidariteit.
  • Een wooncoöperatie past uitstekend in het idee van de deeleconomie. Door ruimte en spullen te delen kun je kosten en energie besparen.

Voor wie is dit interessant?

Een wooncoöperatie is interessant voor bewoners die meer zeggenschap over de eigen woning en woonomgeving willen hebben. Voorwaarde is wel dat de groep in staat is zichzelf op professionele wijze te organiseren om dit voor elkaar te krijgen. Deelnemers kunnen jongeren of ouderen zijn en alles daar tussenin. De wooncoöperatie is daarbij geschikt voor verschillende inkomensgroepen. Wel met de kanttekening dat je als groep altijd kosten maakt om een wooncoöperatie op te zetten.

Een groep kan zich ook organiseren rondom een bepaald thema of ideologie, bijvoorbeeld:

  • ecologisch wonen
  • ‘age friendly’
  • meergeneratie wonen , met combinatie van wonen en zorg
  • een combinatie van die drie

Jouw profiel

Je moet bereid zijn om in oplossingen te denken. Als je een wooncoöperatie opzet, kom je op de weg daarheen altijd obstakels tegen. Denk na hoe je deze obstakels kunt overwinnen. Wees creatief in het bedenken van oplossingen en heb geduld. Het realiseren van een wooncoöperatie is een langdurig proces. Het is van belang dat je als groep je doel voor ogen houdt en naar manieren zoekt om met elkaar in verbinding te blijven

Hoe kom je aan een groep?

Door te praten met je buren, vrienden, kennissen etc. over je plannen om een wooncoöperatie te beginnen. Misschien heb je al genoeg mensen in je eigen netwerk om een groep mee te vormen. Ook kun je een advertentie plaatsen op sites waar gelijkgestemden te vinden zijn, zoals het prikbord op de pagina zelfbouw van de gemeente Amsterdam, op woongroep.net en deze Facebookgroep

Je kunt ook netwerkbijeenkomsten bezoeken om gelijkgestemden te ontmoeten. We organiseren bij !WOON regelmatig bijeenkomsten, zowel online als live. Ook onze basiscursus is een goede gelegenheid om te netwerken. Als je zelf een groep wil oprichten dan kan !WOON je daarbij helpen. Stel, je hebt enthousiaste buren of kennissen, dan kun je met !WOON kijken hoe we er een zodanige hechte groep van kunnen maken dat je mee kunt doen met nieuwbouwtenders van de gemeente of hoe je een goed plan indient bij je woningcorporatie voor het overnemen van het vastgoed.

Daarnaast kun je je mogelijk aansluiten bij bestaande initiatieven In Amsterdam is inmiddels een aantal wooncoöperaties actief.

  • Tip: Door de quickscan in te vullen kun je in korte tijd ontdekken of het opzetten van een wooncoöperatie iets voor jouw groep is. (link volgt nog)

Hoe maak je een plan?

Samen een wooncoöperatie beginnen is een avontuur dat ontzettend leuk is. Daarnaast komt er ook veel op je af en moet je je professioneel kunnen organiseren. Maar het begint natuurlijk met het vormen van een groep, een wooncoöperatie opzetten doe je immers niet alleen.

Als je eenmaal een groep hebt (rond de 10 mensen is een mooi aantal om mee te beginnen), ga je een gezamenlijke visie opstellen op het gebied van wonen en nadenken over de wijze waarop je jezelf wil organiseren. Hoe vaak gaan jullie vergaderen en met welke vergaderstructuur ga je werken? Hoe ga je (gedragen) besluiten nemen etc. Voor hoeveel huishoudens is jullie project? Ook kun je al een begin maken met een programma van eisen (PVE) waarin je opstelt hoe de woningen en de gemeenschappelijke voorzieningen er grofweg uit moeten komen te zien. Pas als je dit rond hebt ga je de vereniging oprichten en ‘de boer op’. Soms lopen de fases parallel of iets door elkaar heen, maar zorg dat je als groep echt weet wat je wil voordat je naar derden stapt.

!WOON kan jullie in verschillende fases van jullie project op weg te helpen, of je nu net begint aan je project of al een stuk verder bent. (link naar aanbod).

Als je nu begint, wanneer heb je dan een woning?

Als je eenmaal een stevige groep hebt gevormd zal het minimaal een half jaar duren voordat je je visie zodanig op orde hebt dat je mee kunt doen aan een tender. En dan duurt het gemiddeld twee jaar (een jaar voor de tender en een jaar ontwikkelen) voordat je kunt bouwen. En de bouw duurt ook nog een jaar. Dus je kunt in het gunstigste geval uitgaan van een looptijd van gemiddeld 3,5 jaar van start to finish.

Verschillende juridische vormen

!WOON

Mobiele versie afsluiten