Brandveiligheid en het voorkomen van koolmonoxide vergiftiging zijn belangrijke aspecten van een veilige woning. Voorkomen is natuurlijk beter dan blussen. Goed onderhouden installaties, goede ventilatie, rook- en koolmonoxide melders in huis en voorkomen van onveilige situaties zijn voor alle bewoners van groot belang. Als er toch brand ontstaat  is het belangrijk dat u snel uit uw woning kunt komen en dat de brandweer snel kan ingrijpen. Goede vlucht- en toegangsroutes zijn daarom belangrijk.

Deze handige folder van Brandweer Nederland bevat een checklist om zelf je woning te controleren. Deze is gemaakt voor huurders maar is ook heel nuttig voor eigenaar bewoners. Meer informatie over brandveiligheid op hun website.

Er is ook gevaar voor CO vergiftiging bij een CV ketel die is aangesloten op een gemeenschappelijk kanaal voor rookgasafvoer. Zzie dit informatieblad van de rijksoverheid en de Handreiking ‘De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen.

Deze pagina op de website van de gemeente Amsterdam geeft belangrijke informatie over voorkomen van koolmonoxide vergiftiging.

In november 2019 besteedde het NRC aandacht aan de vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van (oude) keukengeisers.

Red je leven: zorg voor koolmonoxide melders in huis

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten