Verhuisregelingen voor ouderen

Als u als oudere wilt verhuizen binnen Amsterdam of naar een gemeente in de regio heeft u mogelijk al een lange inschrijfduur bij Woningnet. Vroeger telde de woonduur, maar die heeft u hopelijk laten omzetten in inschrijfduur. Als u dat niet gedaan heeft is het belangrijk u zo snel mogelijk in te schrijven. Hoe langer uw inschrijfduur, hoe meer punten u heeft en hoe groter de kans op de op Woningnet aangeboden woningen. Mogelijk moet u wel even zoeken voor u een woning vindt die bij u past, want er is een tekort aan betaalbare huurwoningen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u reageren op een woning in de sociale of in de dure ‘vrije’ sector.

Verhuizen naar makkelijker toegankelijke woning

Wie een dagje ouder wordt en problemen krijgt met bijvoorbeeld trappen lopen wil misschien aanpassingen aan de woning. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning kan u daarbij helpen. Op termijn is het misschien  gewenst of zelfs noodzakelijk te verhuizen naar een makkelijker toegankelijke woning. Dat is niet eenvoudig, maar gelukkig zijn daar in Amsterdam wel een aantal mogelijkheden voor. Ouderen kunnen bijvoorbeeld voorrang krijgen als zij in WoningNet reageren op seniorenwoningen.  Ook kent Amsterdam verhuisregelingen, die gelden voor mensen die van een corporatie huren. Deze maken het onder voorwaarden mogelijk om van een grote sociale huurwoning (meer dan 70m2) te verhuizen naar een geschikte kleinere woning, met behoud van de oude huurprijs. Ook is het mogelijk om binnen het eigen stadsdeel te verhuizen van een woning op twee of drie hoog waar geen lift is naar een lager gelegen woning of een woning met lift. Ook is het mogelijk een bijdrage te krijgen voor aanpassingen in de woning, zoals een traplift. Meer informatie over regelingen en mogelijkheden vindt u op de pagina’s over langer thuis wonen.

Woningruil

Een andere interessante mogelijkheid kan woningruil zijn. U zoekt iemand of een gezin dat belangstelling heeft om te ruilen van woning en vraagt toestemming aan de verhuurder. Deze zal de bewoners een nieuw huurcontract voorleggen. Als de verhuurder instemt en de ruilers instemmen met de voorwaarden dan kan de ruil tot stand komen. Als de verhuurder niet instemt of als de huur sterk omhoog gaat door de ruil (ook een soort weigering), dan kunt u een verzoek tot indeplaatsstelling doen. Dat is een eenvoudig verzoek aan de kantonrechter. Deze weegt de belangen van de ruiler en de verhuurder en als de ruil doorgaat dan nemen de ruilers elkaars huurcontract over, met behoud van de geldende huurprijs.

 

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten