Van Hoog naar Laag

Van Hoog naar Laag

In Amsterdam kan een oudere bewoner van een bovenwoning verhuizen naar een beter bereikbare woning in hetzelfde stadsdeel. Daarvoor is de ‘Van Hoog naar Laag’ regeling. Deze is bedoeld voor mensen van 65 jaar of ouder en alleen geldig bij verhuizingen binnen de gemeente Amsterdam. De regeling is van toepassing bij de volgende corporaties: De Alliantie, De Key, Eigen Haard,  Rochdale, Stadgenoot, Woonzorg Nederland en Ymere. De regeling geldt niet voor huurders van een particuliere verhuurder. Voor Weesp geldt de regeling pas vanaf 2023.

De woningzoekende die voor deze voorrangsregeling in aanmerking wil komen, kan deze voorrang bij zijn eigen woningcorporatie in Amsterdam aanvragen. Wanneer iemand aan de voorwaarden voldoet, krijgt de woningzoekende in zijn profiel in WoningNet het vinkje ‘van Hoog naar Laag’.

Voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen:

  • U bent 65 jaar of ouder;
  • U laat na verhuizing een zelfstandige sociale huurwoning van een deelnemende corporatie achter in de gemeente Amsterdam;
  • Uw huidige woning
  • ligt op de tweede etage of hoger en is niet bereikbaar met een lift. Of
  • is een maisonnette woning, die ligt op de eerste verdieping met een inpandige trap om de slaapkamer(s) of woonkamer te bereiken op een tweede verdieping. Of
  • heeft een portiek dat hoger ligt dan de eerste verdieping. Dit komt soms voor, de woningcorporatie beoordeelt of uw situatie van toepassing is.
  • U reageert op een woning die geschikt is voor ouderen op de begane grond, 1e verdieping of woning met lift in uw eigen stadsdeel;
  • Het inkomen van uw huishouden mag niet meer zijn dan het maximum dat in de advertentie staat vermeld;
  • U verhuist naar een sociale huurwoning van een van de deelnemende corporaties.

Reageren en toewijzen

De oudere die voor Van Hoog naar Laag in aanmerking wil komen moet zich zelf bij zijn/haar woningcorporatie aanmelden om dit aan te vragen. Die controleert dan of alle gegevens goed zijn ingevoerd in Woningnet.

Afhankelijk van het profiel van de woningzoekende krijgt deze in WoningNet een bepaald aanbod te zien. De woningen die in dit aanbod onder de voorwaarden vallen die staan bij B, doen mee met de regeling. Als de woningzoekende hierop reageert, krijgt hij of zij voorrang Van Hoog naar Laag op zo’n woning als die ligt in het zelfde stadsdeel.

Meer uitleg over Van Hoog naar Laag vindt u hier.

Oude netto huur meenemen naar nieuwe woning

Belangrijk: Een huurder van 65+ kan ook de oude netto huur meenemen naar de volgende woning als dit een duurdere woning zou zijn. Dit kan echter weer níet als de woning een nieuwbouwwoning is.

Wilt u meer informatie of hulp, neem dan contact op met !WOON.

Van Hoog naar Laag geeft blije huurder

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten