Koop van een woning – makelaar of niet?

Als je een woning koopt, kun je een makelaar inschakelen om je te helpen bij je zoektocht. Voor de geleverde diensten van een makelaar moet je betalen. Deze courtage is een vast bedrag of een percentage van de aankoopsom. Vooraf bespreek je met de aankoopmakelaar op welke wijze hij/zij betaald wordt in ruil voor de geleverde diensten en service.  Het is mogelijk om een makelaar alleen in te schakelen  voor een bepaalde dienst, bijvoorbeeld het biedingsproces. De mate van ondersteuning is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

De makelaar van de verkoper zal jouw belangen tijdens de onderhandeling en overdracht van de woning niet behartigen. Deze verkoopmakelaar is ingehuurd door de verkoper om de woning zo snel mogelijk en tegen een zo gunstig mogelijke prijs te verkopen. Wil jij je laten bijstaan tijdens het aankoopproces, huur dan een aankoopmakelaar in. Voor meer informatie over een (aankoop)makelaar kunt u kijken op de website van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en VBO Makelaars.

Als koper heb je een onderzoekplicht. De onderzoekplicht heeft betrekking op zowel de bouwkundige als de juridische staat van de woning. Schiet de koper hierin te kort, dan kan de verkoper niet zomaar worden aangesproken op onverwachte onderhoudskosten. De verkoper heeft wel een meldplicht voor zaken waar hij van op de hoogte is. Het is daarom belangrijk om te weten wat je koopt! Voor meer informatie over het onderzoekplicht kunt u kijken op de website van Vereniging Eigen Huis (VEH).

 

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten