Huurprijzen woonruimte

Regels voor huurprijzen van woonruimte

De huur bestaat uit kale huur met vaak daarbovenop servicekosten. Wie te veel betaalt kan soms huur of de servicekosten verlagen. Dat werkt met een simpele procedure bij de Huurcommissie. Zie de puntentelling en de regels hieronder.

De puntentelling is van toepassing als een contract niet is geliberaliseerd. Doe de check op deze pagina om te zien hoe het zit met het contract. Bij een geliberaliseerd contract  kan de Huurcommissie alleen de huurprijs toetsen en aanpassen in de eerste zes maanden na afsluiten van contract. Wel gelden ook dan de regels voor afrekenen van het jaarlijks voorschot voor servicekosten.

Bij een tijdelijk contract gelden wel de gewone regels voor huurprijzen en servicekosten. Het kan verstandig zijn  te wachten tot het contract is verlengd en daarmee van onbepaalde duur wordt voor u stappen zet. Zie hiervoor de pagina contracten en informeer vooral bij !WOON als u in Amsterdam woont. Kijk ook of u recht heeft op huurtoeslag of kwijtschelding gemeentebelasting.

Bereken de maximale huurprijs

De maximale huurprijs wordt bepaald met behulp van een puntentelling. Belangrijke rol hierin spelen de oppervlakte van de woning, de aanwezige voorzieningen en de geschatte marktwaarde (WOZ). Met onze rekentool voor gereguleerde woningen kunt u de maximale huurprijs voor uw woning berekenen. Als het maximum bij aanvang van de huur boven de € 879,66 ligt (grens in 2024) dan is sprake van een geliberaliseerd contract.

Nieuwe woning? Toets uw huur binnen 6 maanden

Als u een nieuwe woning huurt, controleert u dan binnen 6 maanden(!) uw huur bij de Huurcommissie. Als blijkt dat de huur te hoog is, dan krijgt u alles wat u te veel heeft betaald met terugwerkende kracht terug. Een normale huurverlagingsprocedure kent geen terugwerkende kracht. En in sommige gevallen is het na 6 maanden zelfs helemaal te laat.

Wat vindt u hier verder:

U kunt zelf uw controleren of uw huur te hoog is , zie ‘controleer de huur‘. Onder ‘huurverhoging‘ kunt u alles lezen over hoe u bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. Als u teveel huur betaalt of een nieuwe woning huurt, leest u dan verder onder ‘huurverlaging’. Informatie over ‘servicekosten’ en andere bijkomende kosten. Als uw verhuurder de onderhoudsklachten niet verhelpt, dan kunt u tijdelijke huurverlaging aanvragen totdat de klachten zijn opgelost, zie ‘onderhoudsprocedure’. Verder een korte uitleg over ’huurtoeslag’. En tot slot informatie over (kwijtschelding van) ‘gemeentebelastingen’.

!WOON en huurspreekuren in Amsterdam

In Amsterdam is in elke buurt een vestiging van !WOON. We helpen u gratis bij het controleren van uw huur, het aanpakken van onderhoudsklachten en het voeren van procedures bij de Huurcommissie. Verder kunt met alle andere vragen over huren en wonen bij ons terecht.

Spreekuren in Amstelveen en Haarlem

Ook in Amstelveen en Haarlem kunnen we huurders helpen. Zie onze contact pagina.

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten