Watergeld, tijd om tegen het licht te houden

watergeld

10 mei 2016

Watergeld wordt bij de meeste bewoners in oude wijken via verhuurder of VvE betaald aan waternet. Het gaat dan om woningen die geen eigen watermeter hebben. Per oktober 2016 wijzigt dit. Bewoners gaan direct aan waternet betalen. Voor VvE’s is het zaak om dan het watergeld uit de maandelijkse VvE-bijdrage te halen.  Voor alle bewoners is dit een goed moment om de juistheid van het watergeld tegen het licht te houden.

Eenheden

Om te beoordelen of het betaalde bedrag juist is, bepaalt u eerst hoeveel ‘eenheden’ uw woning volgens waternet is. Als eenheden tellen de volgende ruimtes:

  • Vertrek van 6 m² of groter. Een berging telt niet mee.
  • Keuken (ook als dit een open keuken is)
  • Ligbad
  • Tuin groter dan 65 m²
  • Garage
  • Vertrek van 30 m² of groter (2 berekeningseenheden)

Bij de eenheden horen de volgende bedragen vanaf 1 juli 2016, tot juli liggen sommige eenheden enkele centen lager:
1 eenheid € 3,49
2 eenheden € 7,83
3 eenheden € 12,27
4 eenheden € 16,70
5 eenheden € 21,14
6 eenheden € 25,54
7 eenheden € 29,98
8 eenheden € 34,42
9 eenheden € 38,85

Betaalt u teveel?

Als blijkt dat u als huurder nu te veel betaalt, kan het zijn dat de verhuurder teveel afdraagt aan waternet of het kan zijn dat het verschil in de zak van de verhuurder beland. Beide zijn niet de bedoeling. De verhuurder is tot oktober verantwoordelijk voor een juiste afdracht aan waternet. Als dus blijkt dat het aantal eenheden en het bijbehorende bedrag lager is dan u nu betaalt, kunt u als huurder dit geld terugvorderen van de verhuurder/eigenaar. Omdat het ‘onverschuldig betaald’ is, kunt u dit tot 20 jaar terug doen.

U kunt natuurlijk wachten tot oktober om te kijken of er een verschil is tussen wat de verhuurder int en wat waternet bij de verhuurder int, maar daarmee haal je nog niet een eventueel verkeerd vastgesteld aantal eenheden naar boven. We raden daarom aan om nu juist de eenheden te controleren. Als blijkt dat een verkeerd aantal eenheden in rekening is gebracht kunt u waternet verzoeken het aantal eenheden aan te passen en als huurder kunt u dan uw verhuurder vragen het verschil over de afgelopen jaren terug te storten. Doet hij dit niet, kunt u een incassoprocedure starten. Het Wijksteunpunt Wonen kan u hierbij helpen en heeft een overzicht van eenhedenprijzen in het verleden.
Voor VvE-leden ligt invorderen gecompliceerder. Controle blijft natuurlijk nuttig voor de toekomst.

Telefoonnummer Waternet als u heeft geconstateerd dat het aantal eenheden aangepast moet worden:
0900 93 94
of zie https://www.waternet.nl/klantenservice/informatie-over/drinkwater/wat-kost-drinkwater-gw/

Artikel delen:

!WOON

Mobiele versie afsluiten