Basiscursus wooncoöperaties UTRECHT

In een wooncoöperatie wonen meerdere huishoudens samen. De bewoners organiseren zelf hoe zij met elkaar willen wonen en wat ze willen delen. Dat kan bijvoorbeeld in 1 gebouw of apart, met een gemeenschappelijke ruimte of tuin, door zorg samen in te kopen of kinderopvang met elkaar te regelen. In een wooncoöperatie beheren en onderhouden bewoners zelf hun woningen. Ook zijn de bewoners samen verantwoordelijk voor de kosten van deze manier van wonen. Zo kan wonen in een wooncoöperatie een duurzame oplossing zijn die mogelijk ook beter betaalbaar is.

Goed nieuws! De gemeente Utrecht ziet de meerwaarde van wooncoöperaties in voor de stad en komt nu- in het voorbeeld van Amsterdam- met een Actieplan Wooncoöperaties. In 2023 komt de 1e nieuwbouwkavel beschikbaar voor een wooncoöperatie. De kavel ligt in Leidsche Rijn Centrum en biedt ruimte voor zo’n 15 tot 20 woningen. In het najaar 2023 volgt waarschijnlijk Zuilense Vecht als 2e locatie. Informatie over de kavels volgt nog.

Om startende groepen en geïnteresseerden op weg te helpen organiseert !WOON dit jaar drie basiscursussen op locatie in UtrechtDit is de eerste basiscursus in de reeks.  Aan bod komt o.a.:

  • Wat is een wooncoöperatie?
  • Waar moet je op letten bij het starten van je initiatief
  • Hoe ziet een gemeentelijk selectieproces voor een nieuwbouwkavel eruit?
  • Hoe financier je een nieuwbouw wooncoöperatie?

Deze cursus geven we op een bijzondere locatie, wooncoöperatie Overhoop! Een van de bewoners zal tijdens deze cursus iets vertellen over hoe het hun gelukt is om het vastgoed over te nemen van woningbouwcorporatie Mitros. En een tipje van de sluier lichten over wat volgens hen het belangrijkste ingrediënt is om te kunnen slagen als groep.

NB. Het Actieplan Utrecht wordt op het moment van schrijven uitgewerkt. Uiteraard zullen we actuele informatie over het Actieplan delen zodra deze beschikbaar is.

Praktisch

  • Tijd: 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
  • Aanmelden kan via het onderstaand formulier, er geldt een maximum van 25 deelnemers. Mocht je je aangemeld hebben en toch niet kunnen, dan waarderen we het als je je weer afmeld zodat er plek vrijkomt voor een andere deelnemer. Dat kan door een mail te sturen naar: wooncooperatie@wooninfo.nl

Bereikbaarheid Overhoop

Overhoop is het lage gebouwtje op het plein, bereikbaar vanaf de Ebrodreef. Direct achter het gebouw is veel parkeerruimte (gratis). 

Met de trein
Station Utrecht-Overvecht is 10 minuten lopen. Je kunt dan via de Van Brammendreef tussen de flats door lopen.
of je kunt dezelfde ingang van het plein gebruiken als met de auto (via de Ebrodreef).


Aanmelden

U kunt zich niet (meer) aanmelden voor deze bijeenkomst.

Datum en tijdstip

6 jun 2023 - 19:30-21:30

Locatie

Wooncoöperatie Overhoop

Kaart wordt geladen...

Artikel delen:

!WOON