Energielabel en Energie-index

Wanneer je een woning koopt of huurt is informatie over hoe energiezuinig de woning is van belang om je totale woonlasten in te kunnen schatten. Bij verkoop of verhuur van een woning is het energielabel dan ook verplicht. Net als bij koelkasten en wasmachines staat een label G voor onzuinig en label A++ voor zeer zuinig.

  • Op deze pagina is voor elk adres het energielabel te vinden. Er is onderscheid tussen een voorlopig label of een definitief label. Bij verhuur of verkoop is het definitieve label verplicht.
  • Naast het energielabel (een letter) is er voor woningen de energie-index (een getal). Energielabel en energie-index hangen samen maar om de exacte energie-index van een woning te bepalen is onderzoek in de woning nodig door een erkend adviseur. Alleen een bij de rijksoverheid afgemelde energie-index is mede bepalend voor de maximale huurprijs van een zelfstandige woning. Op www.ep-online.nl is te vinden of voor de woning een energie-index is afgemeld. Zie ook de puntentelling voor woningen (voor kamers telt het energielabel niet mee).
  • Met behulp van de energiecheck kan !WOON een eerste inschatting maken wat de besparingen op energieverbruik zijn van diverse maatregelen. Zie ook dit overzicht van mogelijke maatregelen.
  • Nieuwbouwwoningen hebben een eigen norm. Dat is de Energie Prestatie Coefficient (EPC).  Deze norm is op dit moment 0,4 maar wordt in stappen verlaagd naar 0,0 de zogeheten energie neutrale woning.

Artikel delen:

!WOON