Energielabel en Energie-index

Wanneer je een woning wilt kopen of huren wil je natuurlijk ook weten hoe energiezuinig de woning is. Vooral om je totale woonlasten in te kunnen schatten. En om woningen met elkaar te  vergelijken. Bij verkoop of verhuur van een woning is het energielabel dan ook verplicht. Net als bij koelkasten en wasmachines staat een label G voor onzuinig en label A++ voor zeer zuinig. In het label is verwerkt hoe de woning is geïsoleerd en wat de installaties voor verwarming en warm tapwater zijn.

  • Op zoekuwenergielabel.nl is voor elk adres het energielabel te vinden. Er is onderscheid tussen een voorlopig label of een definitief label. Bij verhuur of verkoop is het definitieve label verplicht.
  • Naast het energielabel (een letter) is er voor woningen de energie-index (een getal). Energielabel en energie-index hangen samen maar om de exacte energie-index van een woning te bepalen is onderzoek in de woning nodig door een erkend adviseur. Alleen een bij de rijksoverheid afgemelde energie-index is mede bepalend voor de maximale huurprijs van een zelfstandige woning. Op www.ep-online.nl is te vinden of voor de woning een energie-index is afgemeld. Zie ook de Puntentelling.
  • Op ww.verbeteruwhuis.nl is voor ieder type woning op te zoeken welke investeringen voor uw type woning het meest rendabel zijn.
  • Met behulp van de energiecheck kan !WOON een eerste inschatting maken wat de besparingen op energieverbruik zijn van diverse maatregelen. Zie ook dit overzicht van mogelijke maatregelen.
  • Nieuwbouwwoningen hebben een eigen norm. Dat is de Energie Prestatie Coefficient (EPC).  Deze norm is op dit moment 0,4 maar wordt in stappen verlaagd naar 0,0 de zogeheten energie neutrale woning.

!WOON