Activeren slapende VvE

Woon ik in een slapende VvE? Hoe kom ik daar achter? Beantwoord de onderstaande vragen:

  • Is er jaarlijks een ledenvergadering?
  • Is er een opstalverzekering?
  • Wordt er gespaard voor toekomstig onderhoud?
  • Heeft de VvE een eigen bankrekening?
  • Is er een bestuur en is dat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

Heb je één of meerdere vragen met nee beantwoord dan kan het zijn dat je in een slapende, inactieve of stille, VvE woont. Verschillende termen die aangeven dat de VvE niet goed (genoeg) functioneert. In de praktijk zien we vaak dat met name kleine VvE’s veel informeel regelen. De noodzakelijke dingen gebeuren, maar niet helemaal volgens de regels. Dit gaat vaak jaren goed, tot het op een dag toch helemaal fout loopt. Ruzies en conflicten liggen dan op de loer. Een slapende VvE kan voor allerlei problemen zorgen voor de huidige en toekomstige eigenaar/ bewoner. Dus het belangrijk dat deze wordt geactiveerd!

!WOON ontwikkelde een stappenplan voor de slapende VvE. Waar moet je allemaal aan denken als je je slapende VvE wilt wakker schudden?

 

Naast kleine zijn er ook grote VvE’s die niet optimaal functioneren. Er is bijvoorbeeld geen betrokkenheid van eigenaren, de vergaderingen worden slecht bezocht, er zijn weinig of geen commissies, het kost veel moeite om (nieuwe) bestuursleden te vinden. Dan is het belangrijk na te denken over hoe je leden kunt betrekken bij de VvE, want een VvE ben je samen! Als er in de (nabije) toekomst belangrijke beslissingen moeten worden genomen over bijvoorbeeld verduurzaming van het gebouw, plaatsen van zonnepanelen, elektrificeren van de parkeergarage en er is een actieve VvE met betrokken leden zal dit het besluitvormingsproces vereenvoudigen!

Artikel delen:

!WOON