Inbraakpreventie voor uw woning

Is uw huis voldoende beveiligd? Woninginbraken namen in Amsterdam in 2017 met 4 procent toe. Goede beveiliging van uw woning maakt het inbrekers moeilijker om binnen te komen. Laat je woning checken. Doe bijvoorbeeld eerst de inbraakcheck van de gemeente. Een afspraak maken met een politiekeurmerk-expert is makkelijker dan je denkt en vaak ook vrijblijvend. Voor meer informatie bekijk de website van het politiekeurmerk. Een lijst erkende slotenmakers in en rond Amsterdam die met dit keurmerk vindt u in deze flyer van de gemeente Amsterdam.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Tijdens de vakantieperiodes of donkere dagen zijn er meer woninginbraken. De politie en gemeente houden extra toezicht in wijken waar het risico op woninginbraak groter is en sturen preventieteams op pad die voorlichting geven. Zelf kunt u ook iets doen om de kans op woninginbraak te verkleinen.

  1. Laat het licht aan

Bent u niet thuis? Laat het licht aan. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.

  1. Deur op slot

Sluit de ramen en doe de deur goed op slot als u weg gaat. Laat de sleutel er niet inzitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk met een Politie Keurmerk Veilig Wonen.

  1. Doe niet zomaar open

Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder om te zien wie er aan de deur is voor u opendoet.

  1. Bel 112 bij verdachte situaties

Ziet u iets verdachts, waarschuw dan de politie via 112.

Er is bij mij ingebroken, wat nu?

Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim daarom de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons. Meer tips en telefoonnummers bij Slachtofferhulp Nederland.

Meer veiligheidstips

  • Door u aan te melden bij Burgernet werkt u samen met de gemeente en de politie aan de veiligheid in uw buurt.
  • Controleer de veiligheid van uw eigen woning met een doe-het-zelf scan of volg een digitale veiligheidstraining op woonveiliger.nl
  • In verschillende wijken hebben bewoners digitale preventiegroepen opgericht. In buurten waar bewoners op deze manier een oogje in het zeil houden, daalt de criminaliteit flink.
  • Lees meer tips om straatroof en woninginbraak te voorkomen op maakhetzeniettemakkelijk.nl
  • Bescherm jezelf ook tegen een cybercrime en voorkom een inbraak op je computer, laptop of smartphone. Kijk voor tips op veiliginternetten.nl
  • Met het Politie Keurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak af met 95 procent
  • Wilt u zien of er de afgelopen drie maanden ergens in uw buurt is ingebroken? De politie heeft daarvoor Misdaad in kaart.

Deze informatie over inbraakpreventie vindt u ook op de pagina van de gemeente Amsterdam, plus een handig filmpje met tips tegen inbraak.

Artikel delen:

!WOON