WOZ waarde en de huurprijs

De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van alle woningen. Dit noemen we de WOZ: waardering onroerende zaken. Deze WOZ-waarde wordt gebruikt voor verschillende belastingen die de eigenaar betaalt, maar ook voor de berekening van de maximale huurprijs.

Alle huishoudens ontvangen elk jaar in februari of maart een WOZ beschikking van de gemeente. Tegen deze beschikking kun je bezwaar maken, een lagere waarde kan gunstig zijn voor de huur of belasting. Of dat zin heeft hangt af van de volgende zaken.

  1. De huidige huurprijs in verhouding tot de maximale huurprijs
    Met onze digitale puntentelling bereken je de maximale huurprijs van je woning. Ligt de huidige huurprijs in de buurt van het maximum, dan  kan bezwaar tegen de WOZ beschikking zin hebben. Als het bezwaar leidt tot een lagere WOZ waarde, dan daalt daarmee de maximale huurprijs van de woning. Mogelijk heb je dan recht op huurverlaging.
  2. De jaarlijkse huurverhoging
    Ieder jaar stelt de regering de regels voor de huurverhoging vast. Verhuurders hebben ruimte om verschillende bedragen of percentages te vragen, als het geheel van verhogingen maar binnen een bepaalde grens blijft. Het kan zijn dat een verhuurder extra huurverhoging vraagt aan huurders die niet de maximale huurprijs volgens de puntentelling betalen. Een lagere WOZ – dus een lager maximum – kan dan en een lager percentage huurverhoging betekenen.

Artikel delen:

!WOON