Tips tegen oplichters bij huren van woonruimte

Hier zijn tips voor als je een huurwoning of kamer zoekt

(English: How to avoid housing scams)

Er zijn veel netjes werkende verhuurders, al vragen ze vaak wel hele hoge prijzen. Helaas zijn er ook een aantal minder prettige figuren op de huizenmarkt en die richten zich vooral op mensen die niet goed op de hoogte zijn van de regels. In het algemeen kan zeggen dat het veiliger is om te huren via een makelaar die lid is van een officiële organisatie zoals de MVA of de NVM dan via andere bureaus. Zoek je een woning in Amsterdam, Amstelveen of delen van Haarlem en heb je vragen over huur, onderhoud en kosten dan kan je contact opnemen met !WOON in jouw buurt. Ons advies is vertrouwelijk en gratis..

Hier volgt een aantal tips om oplichting op de Nederlandse huizenmarkt te voorkomen:

  • Klinkt het aanbod als te goed om waar te zijn? Dat is het dan waarschijnlijk ook. Goedkope huisvesting in de stad is bijzonder zeldzaam. Wees extra alert als je een ogenschijnlijk fantastisch aanbod krijgt. Voel je je niet op je gemak, lijken zaken niet goed, besteed dan aandacht aan die gevoelens en wees extra voorzichtig.
  • Doe geen zaken met verhuurders die alleen een mailadres, een mobiel nummer of een Facebook pagina geven voor contact. Vraag meer informatie om helder te krijgen met wie je te maken hebt, zoals een zaken- of woonadres. Vraag om bewijs van identiteit, controleer dat en zoek de persoon of het bedrijf op via internet. Wees je er van bewust dat een kopie van een identiteitsbewijs dat je via de mail ontvangt nep kan zijn. Dit komt vaak voor in combinatie met een verzoek om geld over te maken via Western Union.
  • Je kan bij twijfel in het Kadaster tegen betaling van € 2,95 opzoeken wie de eigenaar is van de woning. Zie je mogelijk rare zaken dan kan het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag je hierbij helpen. Als je niet via een erkende makelaar zoekt vraag dan om uitleg als de eigenaar en de verhuurder niet dezelfde zijn. Vraag zo nodig om een schriftelijke bevestiging dat de verhuurder namens de eigenaar optreedt.
  • Wees extra voorzichtig met huren van een appartement dat je niet hebt gezien. Mocht je nog niet in het land zijn, vraag dan iemand anders voor jou te kijken: een vriend, collega of mede-student bijvoorbeeld.
  • Controleer de sleutels en overtuig je dat ze werken, voordat je geld overmaakt. Zelfs dit is nog geen absolute garantie, maar maakt het allemaal wel een stuk zekerder.
  • Praat waar mogelijk met de buren. Kennen zij het appartement en de verhuurder? Weten zij wie er woont? Elke extra informatie helpt om te beoordelen of de persoon die je een woning of kamer aanbiedt te vertrouwen is.
  • Advertenties op websites als Facebook, Marktplaats, Craigslist of andere advertentie websites zijn niet altijd betrouwbaar. Vaak worden woningen illegaal in onderhuur aangeboden. Het kan zijn dat je veel geld betaalt maar toch de woning moet verlaten.
  • Vraag of je je op het adres kan inschrijven. Is het antwoord nee, dan is dat een signaal dat er iets mis is. Het kan gaan om illegale onderhuur, belasting ontduiking of wie weet wat nog meer.
  • Laat je niet onder druk zetten. Oplichters hebben vaak haast. Ze verleiden je om snel te tekenen, omdat er zogenaamd vele andere belangstellenden zijn, of omdat ze snel op reis moeten om een ziek familielid te verzorgen of wat voor ander mooi verhaal ook. Vraag voldoende tijd om de situatie, het appartement en het contract goed te (laten) bestuderen.
  • Oplichters vragen vaak bedragen voor verschillende handelingen, plus een borg.  Dat laatste mag, maar je hoort het geld terug te krijgen bij het einde van de huur dus zorg voor een betalingsbewijs. Wat niet mag zijn bemiddelingskosten, hoge contracts- of administratiekosten. In veel gevallen lukt het dat geld terug te vorderen, ook na betaling.  In Amsterdam kan !WOON je hierbij helpen.
  • Betaal bij voorkeur via een bank. Verzoeken voor betaling op een andere manier, zoals transfers via bedrijven als Western Union, Airbnb of contante betaling – zeker zonder kwitantie – zijn signalen dat er iets mis is. Betaal je toch contant, zorg dan in elk geval voor een getekend bewijs van ontvangst. Zorg dat een getuige aanwezig is bij de betaling. Stuur een bevestigingsmail naar de verhuurder of het bureau. Gebruik je telefoon om het gesprek op te nemen tijdens de betaling. Zeg in dat geval duidelijk wat je betaalt en waarvoor (zoals: ‘dit € … als huur voor september), noem het adres en de ontvanger. Leg in dit soort situaties alles vast en verzamel het in een bestand. Bewaar een print screen van de advertentie en bewaar alle emails, Facebook of Whatsapp conversaties met de verhuurder.
  • Ben je toch opgelicht? Doe aangifte bij de politie en neem contact op met ons Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. Zorg voor een compleet en overzichtelijk dossier.

We hopen dat je een prettige woning vindt, succes!

Problemen of vragen? Neem contact met ons op.

Zaken waar een luchtje aan zit? Laat het weten aan ons Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

Artikel delen:

!WOON