Aardgasvrij, wat kan ik zelf doen?

Ik wil zelf van het aardgas af, wat nu?

Per buurt wordt gekeken hoe van het aardgas gegaan wordt. Per buurt wordt er ook een alternatieve manier van verwarmen bepaald. Je hoeft niet te wachten totdat jouw wijk van het gas af gaat. Je kunt hier ook al mee beginnen, door het in stapjes te doen, of misschien al volledig over te stappen op een alternatief.

Dit doe je bijvoorbeeld omdat je net gaat verbouwen of verhuizen. Hierbij een aantal stappen die je kunt zetten.

  • Energie besparen

Het besparen van energie is altijd goed. Want des te minder je verbruikt, des te lager zal je energierekening zijn. Je spaart dan niet alleen geld, je bespaart ook CO2 uitstoot. De gratis Energiecoach van !WOON kan je hierbij helpen in Amsterdam.  Hij/ zij helpt je om de energierekening te lezen, geeft tips en biedt je de keuze uit een aantal bespaarproducten om gelijk te gebruiken. De energiecoach kan iedereen helpen om direct je gedrag te veranderen. Kijk voor meer informatie, of om je aan te melden hier.

  • Isoleren

Wat ook altijd goed is om te doen met een woning is isoleren. Hoe ouder de woning, des te meer maatregelen je kunt nemen om het huis comfortabeler te maken. (Drie)dubbelglas, kierdichting, gevelisolatie, vloerisolatie en dakislolatie zijn allemaal maatregelen die ervoor zorgen dat je zo efficiënt mogelijk je huis verwarmt. De ene vorm van isoleren is minder ingrijpend dan de ander. Let bij isoleren wel altijd op dat je voldoende blijft ventileren. Zo voorkom je vochtproblemen in huis.

Kijk voor meer informatie over isoleren op de informatiepagina isoleren of raadpleeg een deskundige.

  • Zelf energie opwekken

Je kunt energie besparen door zelf energie op te wekken. Dit doe je  door zonnepanelen op je eigen dak te leggen. Huurders en mensen met een kleine beurs kunnen ook profiteren van zonnepalen. Bijvoorbeeld door te vragen aan de verhuurder, of daar panelen geplaatst kunnen worden, of door deel te nemen aan een postcoderoosproject van een lokale energie coöperatie. Meer informatie over zonne-energie vind je hier.

  • Aardgas eruit? Het kan stapsgewijs

Je kunt in een keer alles aanpakken, maar je kunt ook hier in stapjes echt aardgasvrij worden.

  1. Overstappen op elektrisch koken

Een relatief eenvoudige verandering is het overstappen van koken op gas naar elektrisch koken. Een alternatief is de inductiekookplaat. Naast de aanschaf van deze plaat, moet je ook een nieuwe elektriciteitsaansluiting maken. Vaak moet dit een speciale groep zijn, met een perilex aansluiting, omdat de inductieplaat veel vermogen vraagt. Het kan zijn dat je elektriciteitsaansluiting hiervoor aangepast moet worden. Kijk hiervoor en meer informatie over elektrisch koken  op de website van Liander

  1. Alternatieve bron voor tapwater en verwarmen

Het overstappen op een andere manier van verwarmen is een grote stap. Dit vraagt om aanpassingen van je installatie, aanpassingen van je leidingwerk en in sommige gevallen ook andere radiatoren.  Je kunt hiermee wachten tot er een keuze is gemaakt voor een alternatief voor je buurt, omdat daar mogelijk ook stimuleringsregelingen voor zullen komen. Je kunt er ook voor kiezen om wel maatregelen te nemen, bijvoorbeeld omdat je nu gaat verbouwen (voor huurders kan dit alleen in overleg met je verhuurder, en dit kan in de praktijk lastig zijn). Er zijn diverse financieringsmogelijkheden van gemeente en het rijk om aardgasvrij te worden.

Je kunt er ook voor kiezen om contact te leggen met buren, om te verkennen wat hun plannen voor de toekomst zijn. Jullie woningen zullen in veel gevallen vergelijkbaar zijn.  Samen kun je ook ontdekken wat de beste optie is en samen  heb je een betere onderhandelingspositie.

Let wel op: in de wijkuitvoeringsplannen staat een voorkeursvariant genoemd. Met de buurt wordt door de gemeente verkend of de in de Transitievisie Warmte genoemde voorkeursvariant inderdaad de best passende oplossing is voor alle woningen. Als dit laatste het geval is zal een aanbod gedaan worden om deel te nemen aan deze oplossing.Je kunt als woningeigenaar van de variant afwijken. Houdt bij het kiezen van het alternatief rekening met de toekomstige mogelijkheid dat binnen een aantal jaren het gas afgesloten kan worden.

Waar kan ik advies krijgen? Subsidie en financieringsmogelijkheden

 

Aandachtspunt VvE’s: het rookgasafvoerkanaal

Het is van groot belang dat VvE beheerders en VvE’s aandacht besteden aan een praktische zaak v.w.b. het vervangen van Cv-ketels en noodzakelijke controle van een rookgasafvoersysteem (NPR 3378-45 en NEN1078). In de NPR wordt vermeld dat bij vervanging van een ketel in principe het rookgasafvoersysteem mee vervangen dient te worden, tenzij wordt aangetoond dat het rookgasafvoersysteem nog in orde is en weer voor 15 jaar kan functioneren.

Wanneer voor een electrische vorm gekozen wordt is er geen sprake meer van rookgas. Dit heeft ook consequenties voor de kosten van afvoer vervanging.

Blog VVE Belang

 

Artikel delen:

!WOON