Mogelijke maatregelen om energie te besparen

Voorbeelden van woningaanpassingen om energie te besparen

  • Vervangen enkel glas door HR++ glas
  • Vervangen gewone verwarmingsketel door HR-ketel
  • Aanbrengen gevel- of spouwisolatie
  • Isoleren van de vloer- of kruipruimte
  • Isoleren van het dak of de zolder

Vervangen enkel glas door HR++ glas

Het vervangen van enkel glas door HR++ glas levert naast energiebesparing ook meer comfort (minder tocht en kou) en betere geluidsisolatie op. De kosten van het dubbel glas mogen worden doorberekend in de huur, de kosten van vervangen slechte kozijnen niet. Kijk hier voor ons stappenplan voor huurders.

Kijk voor meer informatie op de pagina over dubbel glas bij Milieu Centraal.

Vervangen gewone verwarmingsketel door HR-ketel

Er zit verschil in rendement (energiezuinigheid) tussen oudere (CR, VR) ketels en HR ketels. De nieuwste HR ketels besparen energie ten opzichte van oudere ketels. De oudere ketels hebben een rendement van minder dan 80%, 20% van de warmte wordt verstookt. De nieuwste HR ketels hebben een rendement van meer dan 90% en dat scheelt in de energiekosten. Een betere verwarmingsketel kan wel invloed hebben op de huurprijs. Huurders vinden ook hierover meer informatie in ons stappenplan.

Kijk voor meer informatie over energiezuinig verwarmen bij Milieu Centraal.

Aanbrengen van gevel- of spouwisolatie

Bij eengezinswoningen gebouwd na 1920 is vaak een spouw (ruimte tussen een buiten- en een binnenmuur) ingebouwd. Bij stapelbouw gebeurde dat in de jaren ’70. De spouw kan opgevuld worden met isolatiemateriaal en dat levert een goede isolatie van de gevel op. Als er geen spouw is, kan de gevel aan de binnenkant worden geïsoleerd door isolatiemateriaal tegen de binnenmuur te bevestigen en dit af te werken. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, beiden leveren een flinke besparing op de stookkosten op, 570 euro voor een gemiddelde eengezinswoning en 190 euro voor een gemiddeld appartement (bij gemiddeld verbruik)

Kijk voor meer informatie op de pagina over gevelisolatie bij Milieu Centraal.

Het isoleren van de vloer of de kruipruimte

De onderkant van de begane grond vloer kan vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd door aan de onderzijde bijvoorbeeld folie of ander isolatiemateriaal te bevestigen. Als dit niet mogelijk is, kan ook de vloer van de kruipruimte worden geïsoleerd, dit kan met verschillende materialen. Isoleren van vloer of kruipruimte levert comfortverbetering op (minder optrekkende kou vanaf de vloer) en bespaart in de stookkosten. 210 euro bij gemiddeld verbruik een gemiddelde eengezinswoning en 250 euro bij gemiddeld  verbruik in een gemiddeld appartement (op de begane grond).

Kijk voor meer informatie op de pagina over vloerisolatie  en over bodemisolatie bij Milieu Centraal.

Het isoleren van het dak of de zolder

Het dak kan aan de binnenzijde worden geïsoleerd, als de bovenste verdieping alleen als bergruimte wordt gebruikt, zou ook de vloer van de bovenste verdieping kunnen worden geïsoleerd. In beide gevallen gebeurt dit door het aanbrengen van isolatiemateriaal (steenwol, glaswol, of andere isolatiematerialen) en het afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Isoleren bovenin de woning levert bij gemiddeld verbruik een besparing op in de stookkosten van 650 euro bij een gemiddelde eengezinswoning en 600 euro bij een gemiddeld appartement (op de bovenste verdieping).

Kijk voor meer informatie op de pagina over dakisolatie bij Milieu Centraal.

Artikel delen:

!WOON