De regels voor huurverhoging in 2020

Op 1 juli gaan bijna alle huren omhoog. Bevat uw huurcontract een indexcijfer dan geldt dat (meestal inflatie, dit jaar 2,6%). De meeste contracten hebben dat niet en daarvoor stelt het Rijk de percentages vast. De standaard maximale huurverhoging in 2020 is 5,1%. Veel particuliere eigenaren zullen dat ook vragen. Corporaties mogen dat ook, maar rekenen vaak minder. De huur over  hun bezit mag in Amsterdam met gemiddeld 3,1% stijgen in 2020. Huurders met een inkomen boven de € 43.574 kunnen tot 6,6% verhoging krijgen. De maximale huurverhoging voor onzelfstandige woonruimte (kamers) is 4,1%. Bij huren boven de € 700 is vaak sprake van een geliberaliseerd contract en dan gelden deze regels niet. Het contract bevat dan een bepaling hoe de huurverhoging berekend wordt.

De eerder door het ministerie aangekondigde verhoging van € 25 per maand voor huren onder de € 300 gaat in elk geval dit jaar niet door.

Bezwaar maken

Het voorstel van de verhuurder is niet altijd terecht. Een verkeerd voorstel, gebrekkig onderhoud of een daling van inkomen kunnen reden zijn voor een lagere of geen verhoging. Tot 1 juli kunt u bezwaar maken tegen een verhoging per 1 juli. Controleer vooral ook de servicekosten, want teveel betaald voorschot kunt u terugvragen.

Huurverhogingcheck 2020

Met de huurverhogingcheck (een aantal korte vragen) weet u in ± 5 minuten waar u aan toe bent. Deze check geldt alleen voor zelfstandige woonruimte.
[hvhcheck2020]

Artikel delen:

!WOON