De regels voor huurverhoging in 2020

Op 1 juli gaan bijna alle huren omhoog. Bevat uw huurcontract een indexcijfer (meestal inflatie, dit jaar 2,6%) dan geldt dat. De meeste contracten hebben dat niet en daarvoor stelt het Rijk de percentages vast. De standaard maximale huurverhoging is 5,1% in 2020. De meeste particuliere eigenaren zullen dat ook vragen. Corporaties mogen dat ook vragen maar rekenen vaak minder, want de gemiddelde huur over hun bezit mag in Amsterdam met 3,1% stijgen in 2020. Wie meer verdient dan € 43.574 kan tot 6,6% verhoging krijgen. De maximale huurverhoging voor onzelfstandige woonruimte (kamers) is 4,1%. Bij huren boven de € 700 is vaak sprake van een geliberaliseerd contract en dan gelden deze regels niet. Wel bevat het contract meestal een bepaling hoe de huurverhoging berekend wordt.

Nieuw is een verhoging van € 25 per maand voor huren onder de € 300. Deze regel moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Het voorstel van de verhuurder is niet altijd terecht. Een verkeerd voorstel, gebrekkig onderhoud of een daling van inkomen kunnen reden zijn voor een lagere of geen verhoging. Tot 1 juli kunt u bezwaar maken tegen een verhoging per 1 juli. Controleer vooral ook de servicekosten, want teveel betaald voorschot kunt u terugvragen.

Huurverhogingcheck 2020 – volgt binnenkort

Met de huurverhogingcheck (een aantal korte vragen) weet u in ± 5 minuten waar u aan toe bent. Deze check geldt alleen voor zelfstandige woonruimte.
Hier ziet u nu nog de check voor 2019

!WOON