Huurprijzen woonruimte

De huurprijs van woonruimte is in Nederland vaak gebonden aan regels

De huur bestaat meestal uit een deel kale huur en een deel servicekosten. Voor zowel de kale huur als voor de servicekosten bestaan regels waar een huurder zich op kan beroepen. Wie te veel betaalt kan in veel gevallen de huur of de servicekosten verlagen met een simpele procedure bij de Huurcommissie. Vergeet niet te kijken of u recht heeft op huurtoeslag of kwijtschelding gemeentebelasting. Kijk ook wat voor contract u heeft en of hiervoor speciale regels gelden. Met name huurcontracten die afgesloten zijn op of na 1 juli 2016 kunnen in eerste instantie tijdelijk zijn. Dan gelden wel de gewone regels voor huurprijzen en servicekosten, maar soms is het verstandig eerst te wachten tot het contract verlengd en daarmee van onbepaalde duur wordt voordat u stappen zet. Zie hiervoor de pagina contracten en informeer vooral bij !WOON als u in Amsterdam woont.

Bereken de maximale huurprijs

De maximale huurprijs wordt bepaald met behulp van een puntentelling. Belangrijke rol hierin spelen de oppervlakte van de woning, de aanwezige voorzieningen en de geschatte marktwaarde (WOZ). Met onze rekentool voor gereguleerde woningen kunt u de maximale huurprijs voor uw woning berekenen. Als het maximum bij aanvang van de huur boven de € 710,68 ligt (grens in 2018) dan wel € 720,42 (grens per 1.1.2019) dan is sprake van een geliberaliseerd contract.

Nieuwe woning? Toets uw huur binnen 6 maanden

Als u een nieuwe woning huurt, controleert u dan binnen 6 maanden(!) uw huur bij de Huurcommissie. Als blijkt dat de huur te hoog is, dan krijgt u alles wat u te veel heeft betaald met terugwerkende kracht terug. Een normale huurverlagingsprocedure kent geen terugwerkende kracht. En in sommige gevallen is het na 6 maanden zelfs helemaal te laat.

Wat vindt u hier verder:

U kunt zelf uw controleren of uw huur te hoog is , zie ‘controleer de huur‘. Onder ‘huurverhoging‘ kunt u alles lezen over hoe u bezwaar kunt maken tegen de huurverhoging. Als u teveel huur betaalt of een nieuwe woning huurt, leest u dan verder onder ‘huurverlaging’. Informatie over ‘servicekosten’ en andere bijkomende kosten. Als uw verhuurder de onderhoudsklachten niet verhelpt, dan kunt u tijdelijke huurverlaging aanvragen totdat de klachten zijn opgelost, zie ‘onderhoudsprocedure’. Verder een korte uitleg over ’huurtoeslag’. En tot slot informatie over (kwijtschelding van) ‘gemeentebelastingen’.

!WOON en huurspreekuren in Amsterdam

In Amsterdam is in elke buurt een vestiging van !WOON. We helpen u gratis bij het controleren van uw huur, het aanpakken van onderhoudsklachten en het voeren van procedures bij de Huurcommissie. Verder kunt met alle andere vragen over huren en wonen bij ons terecht.

Spreekuren in Amstelveen en Haarlem

Ook in Amstelveen en Haarlem kunnen we huurders helpen. Zie onze contact pagina.

Artikel delen:

!WOON