Slimme meter, slim gebruiken

In heel Nederland is gestart met de wijkgerichte uitrol van slimme meters. De landelijke overheid en netbeheerders streven er naar in 2020 klaar te zijn met het vervangen van alle oude gas- en elektrameters door een slimme meter. Liander, de netbeheerder in de regio Amsterdam, regelt de wijkgerichte plaatsing. Dit is gratis. Wie aan de beurt is, krijgt vanzelf een brief. Dit gaat per postcodegebied.

Voordelen

Na het vervangen van de meter(s), krijg je meer inzicht in je energieverbruik. Je ontvangt standaard elke twee maanden een overzicht en een indicatie van de kosten. De netbeheerder mag de meter niet vaker lezen, tenzij je daar toestemming voor geeft. Bijvoorbeeld zodat je zelf de standen dagelijks kunt ontvangen via internet of een app.

Het overstappen naar een nieuwe energieleverancier is met de slimme meter makkelijker. Het opmaken van de eindafrekening en doorgeven van de beginstand aan een nieuwe leverancier gaat voortaan vanzelf.

Privacy en veiligheid

De privacy en veiligheid is bij het huidige type meter veel beter geregeld dan voorheen. De meter is en wordt nog continu uitgebreid getest op veiligheid tegen hackers door de Radboud Universiteit. Het doorgeven van de gegevens verloopt via een goed beveiligde verbinding. Ook is het goed mogelijk om het automatisch verzenden van gegevens uit te zetten. In dat geval blijf je eenmaal per jaar zelf de meterstanden doorgeven.

Verbruiksdisplays en apps

Wie ervoor kiest de data van de slimme meter te delen met een (internet)applicatie of display in de woning, raakt nog beter op de hoogte van het eigen verbruik.

Wie kiest voor delen met een (internet)applicatie laat dit de slimme meter doen via de (3G)internetverbinding van die meter of via de wifi-verbinding in huis. Dat is afhankelijk van de applicatie waarvoor is gekozen. Vaak zit hier een extern bedrijf(je) tussen dat dan ook mag beschikken over de gegevens. Dergelijke bedrijven hebben hiervoor een vergunning nodig. Veel van deze applicaties vragen een eenmalig bedrag of abonnementskosten per maand. Enkele zijn er gratis.

Wie de data graag in huis houdt, kan beter kiezen voor delen van de gegevens via de zogenaamde “P1-poort”. Aan deze aparte poort in de meter kan bijvoorbeeld een speciale “dongel” worden gekoppeld die de informatie via een radioverbinding doorgeeft aan een eraan gekoppeld display. De verkrijgbaarheid van dergelijke displays is in Nederland helaas nog beperkt. In andere landen zoals Engeland krijg iedereen een display bij de slimme meter.

Milieu Centraal biedt in samenwerking met de rijksoverheid een speciale pagina over verbruiksdisplays en apps.

Meer informatie

De Consumentenbond publiceerde een eerlijk artikel over Slimme Meters. Wat heb je eraan, en wat moet je doen als je je meter ‘dom’ wilt houden? Hoe het zit als je zonnepanelen hebt?

Ook bij Consuwijzer, het informatieloket van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is veel informatie over Slimme Meters te vinden

Netbeheerder Liander publiceert hier de planning van plaatsing van Slimme Meters. Helaas is dit niet altijd 100% up-to-date. Ook kunnen er andere redenen zijn waarom Liander eerder de meter in uw woning komt vervangen. Zo worden soms series verouderde types gas- of elektrameters afgekeurd door KEMA.

!WOON