Zelf klussen (ZAV)

De binnenkant van uw woning aanpassen aan uw eigen smaak

Natuurlijk wilt u uw woning zoveel mogelijk naar uw eigen smaak inrichten en gebruiken. Wanneer het gaat om schilderwerk en kleine werkzaamheden kunt u altijd uw gang gaan, ook als huurder. Een eigenaar-bewoner heeft de grootste vrijheid, maar wel rekening houden met regels en afspraken binnen de VvE. Een huurder heeft ook grote vrijheid maar moet in bepaalde gevallen toestemming vragen aan de verhuurder.

Veranderingen moeten uiteraard deskundig worden uitgevoerd. U bent als huurder aansprakelijk voor eventuele schade zolang u in de woning woont. Voor deze Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) die bij het einde van de huur zonder noemenswaardige kosten voor- en door de verhuurder ongedaan gemaakt kunnen worden heeft u geen toestemming nodig. In alle andere gevallen heeft u wel toestemming nodig.

Uw verhuurder is verplicht binnen 8 weken akkoord te gaan zolang de waarde en verhuurbaarheid van de woning door de ZAV niet wordt verminderd. Gaat de verhuurder niet akkoord dan krijgt u via de rechter vervangende toestemming. Ook als de waarde of verhuurbaarheid van de woning daalt, kan de rechter, na belangenafweging, soms toestemming geven.

Bij verhuizing mag u de veranderingen verwijderen zolang u de woning maar netjes oplevert. Laat u de veranderingen zitten dan kunt u een vergoeding eisen wanneer de verhuurder van de veranderingen profiteert en u de kosten nog niet heeft kunnen terugverdienen.

Deze regels zijn dwingend in de wet opgenomen. Dat wil zeggen, de verhuurder mag in het contract hier niet van afwijken ten nadele van de huurder. In theorie zijn de regels vrij simpel. Maar bij een meningsverschil zal in de praktijk moeten blijken hoe rechters precies met de regels omgaan. Ieder huis en iedere situatie is bovendien anders. Laat u zich daarom altijd vooraf adviseren over uw situatie voordat u gaat klussen.

Artikel delen:

!WOON