Vocht en schimmel

Vocht en ventileren

Vocht en schimmel in huis zijn bij veel woningen een probleem. Het is niet goed en niet gezond. Het is daarom belangrijk om een woning goed te ventileren. Dat moet door de bewoner(s) gebeuren, maar natuurlijk moet de ventilatie in huis ook goed werken en moet er geen sprake zijn van lekkage of doorslaand of optrekkend vocht. Wij zien dat vochtproblemen vaak in relatie staan tot een bouwkundig gebrek. Dat moet natuurlijk aangepakt worden.

Daarnaast is het dus belangrijk dat de bewoners goed ventileren. Een gezin produceert gemiddeld 10 tot 15 liter vocht per dag door ademen, koken, wassen, douchen en transpireren. Dit vocht moet worden afgevoerd en dat doet u door goed te ventileren. Ook als het buiten koud is. U hoeft niet bang te zijn voor hoge stookkosten door ventileren, het kost juist meer energie om een vochtig huis te verwarmen dan een droog huis. En van tocht wordt u niet ziek; van een vochtig huis wel. Zorg dus dat u 24 uur per dag ventileert. Met name in de slaapkamer moet u hier goed op letten. In deze ruimte bent u namelijk vele uren achter elkaar en een ongezonde lucht kan tot hoofdpijn of ademhalingsklachten leiden. Zie op de pagina Maak uw woning gezonder van de gemeente Amsterdam wat u zelf kunt doen. Ook de website van de GGD in Amsterdam geeft nuttige informatie: Milieu in en om het huis, vocht en schimmel.

Hulp of advies nodig

Ventileert u genoeg en blijft uw huis vochtig? Onderzoek dan wat de oorzaak is samen met uw verhuurder of een vakman. U kunt ook aan uw buren vragen of ze de zelfde problemen hebben; samen staat u sterker. Heeft u hulp nodig in het benaderen van uw verhuurder? Neem contact op met !WOON.

 

 

 

Artikel delen:

!WOON