De Warren in Amsterdam

De bouw van wooncoöperatie De Warren start in de loop van 2020. Het wordt een prachtig en duurzaam gebouw met 36 woningen met sociale- en middenhuur op Centrumeiland in de wijk IJburg in Amsterdam Oost. Het gebouw wordt energieneutraal, met groene daken voor isolatie en voorkomen van hittestress, opvang van regenwater en de bouw is met duurzame en natuurlijke materialen. Ze bieden ruimte voor een diverse groep mensen, van starters tot gezinnen met kinderen. Met gemeenschappelijke ruimtes en met openheid naar buiten en de buurt.

Initiatiefnemer Chandar geeft in het artikel hieronder tips over te maken keuzes bij het starten van een wooncoöperatie.
Meer over De Warren op hun website.

De Nieuwe Meent – niet voor de winst

Deze groep gaat in 2021 een houten torencomplex met zeven verdiepingen bouwen, waar ruim 50 mensen zullen wonen. Dat komt aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. Deze wooncoöperatie heeft een uitgesproken sociale boodschap: Huizen zijn voor wonen, niet voor winst. Deze overtuiging bracht de leden samen in 2018. De coöperatie is geïnspireerd door de huisvesting-beweging. Hun ambitie is een gemeengoed te worden voor de stad van de 21e eeuw. Dat krijgt zijn weerslag in de naam, die komt van het oud-Hollandse woord meent (gedeeld beheer van een publieke zaak). Dat is de Nederlandse variant van het tegenwoordig populaire Engelse woord commons. Het project is berust op gedeelde zorg en beheer en gaat volgens de oprichters voorbij aan privébezit en marktwerking. Met betaalbare woningen, gedeeld wonen, sociale zorg en solidariteit willen ze bijdragen aan een duurzame, inclusieve en eerlijke samenleving. Met de bouw en hun principes willen ze andere projecten inspireren, in Amsterdam en ver daarbuiten.

Lees hier meer over De Nieuwe Meent

Een project buiten Amsterdam: Ecodorp Boekel

Voor meer informatie: zie de website van Ecodorp Boekel

7 tips om een wooncoöperatie te starten

!WOON