Brandveiligheid en koolmonoxide

Brandveiligheid en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging zijn belangrijke aspecten van een veilige woning. Voorkomen is natuurlijk beter dan blussen. Goed onderhouden installaties, goede ventilatie, rook- en koolmonoxidemelders in huis en het voorkomen van onveilige situaties zijn voor alle bewoners van groot belang. Als er toch brand ontstaat is het belangrijk dat u snel uit uw woning kunt komen en dat de brandweer snel kan ingrijpen. Goede vlucht- en toegangsroutes zijn daarom belangrijk.

Deze handige folder van Brandweer Nederland bevat een checklist om zelf je woning te controleren. Deze is gemaakt voor huurders, maar is ook heel nuttig voor eigenaar-bewoners. Meer informatie over brandveiligheid op hun website.

Er is ook gevaar voor CO vergiftiging bij een CV ketel die is aangesloten op een gemeenschappelijk kanaal voor rookgasafvoer. Zie dit informatieblad van de rijksoverheid en de Handreiking ‘De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen.

In 2019 besteedt De Balie een artikel aan de gevaren van koolmonoxide met daarbij de vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van (oude) keukengeisers.

Red je leven: zorg voor koolmonoxide melders in huis

Artikel delen:

!WOON