Red je leven: zorg voor koolmonoxide melders in huis

21 oktober 2019

Het stookseizoen begint en dan ontwaakt ook de stille killer. We zien net als elk jaar de eerste gevallen van koolmonoxide vergiftiging. Misselijk, hoofdpijn, bewusteloos en als het te lang duurt gaan mensen dood aan dit geur en kleurloze gas. Het komt vrij bij onvolledige verbranding van aardgas, hout of olie. Dat gebeurt bij een CV, kachel, geiser of open haard die niet goed werkt.  Zorg daarom altijd voor goede ventilatie en laat apparaten regelmatig schoonmaken en controleren door een erkend installateur. Bovendien hoort op enkele meters van elk verbrandingsapparaat een CO melder te hangen. Deze melder gaat piepen als het gas toch vrijkomt, al voor u er last van krijgt. Dan kunt u tijdig actie ondernemen. Heeft u dat goed geregeld in huis? Neem geen risico met de gezondheid van uzelf, familie en omwonenden. Onwel, misselijk, slaperig en geen goed werkende melders in huis? Zet direct de ramen open, ga snel naar buiten, bel de brandweer via 112 en waarschuw de buren!

Oude koolmonoxide melders werken niet goed!

Als u wel een melder heeft, controleer dan of deze nog goed is. Soms ligt de melder te wachten op een nieuwe batterij, omdat die piep zo irritant was. Die gaf het apparaat omdat de batterij leeg raakte. Maar alleen de batterij er uit halen helpt natuurlijk niet. Voor je het weet ligt het apparaat nutteloos in de kast.

Kortom, melders in huis, goede batterijen, netjes opgehangen volgens de instructie (dus niet neerleggen zoals in de illustratie!). Alles klaar. Dat leek zo, tot het apparaatje thuis toch ging piepen. Wat zou er zijn? Welk type is het? Dat staat achterop de melder: in dit geval de COA 22. Wat blijkt? Al in 2015 uit de handel genomen wegens productiefout. Excuus!? Hoe had de bezitter dat moeten weten? In 2016 heeft de keuringsdienst NVWA meters getest en velen bleken niet te voldoen. We zagen recent nog een oude COA 20, die zijn al lang over datum. Controleren dus! Heb je een melder van 2017 of eerder? Kijk in deze lijst van de NVWA of in dit artikel van de Consumentenbond.

Melder na 5 jaar vervangen

Veel mensen weten niet dat de melder na vijf jaar aan vervanging toe is. De sensor is dan niet gevoelig genoeg meer. Nieuwe apparaten hebben een duidelijk herkenbare uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking en op een sticker op de melder. De oude melders hebben dat dus niet.

Kortom: zorg dat je op enkele meters van elke geiser, kachel of CV installatie een moderne CO melder hebt hangen. Op de juiste plek en hoogte, zie daarvoor de bijgeleverde instructies. Kies bijvoorbeeld een RM 370 of een COA 26 die je online of bij Blokker, de Action of in de doe het zelf zaken kunt kopen voor twee tientjes.

Nog een voordeel: dit type heeft drie standaard AA batterijen, niet meer het blokje van 9 volt. Die heb je nog wel nodig voor de rookmelders, waarvan je er natuurlijk ook tenminste een in huis en een in de gang hebt hangen. Tenminste, als je leven je lief is.

Alle informatie over koolmonoxide op de site van de brandweer

Artikel delen:

!WOON