Verbetering en redelijk voorstel

Huurders kunnen de verhuurder een redelijk voorstel doen tot verbetering van de woning, in ruil voor een huurverhoging die in verhouding staat tot de verbeteringen. Bij die berekening telt achterstallig onderhoud niet mee en worden eventuele subsidies afgetrokken. De kosten voor de verbetering worden op basis van de afschrijvingstermijn herleid tot een bedrag per maand. Dat betekent dat voor enkele tientjes per maand bijvoorbeeld dubbel glas aangebracht kan worden. Het wooncomfort stijgt en de stookkosten dalen, waardoor het netto effect gunstig is voor de huurders. De eigenaar heeft er ook baat bij want de waarde van het pand gaat omhoog, de kosten worden vergoed en de huurders zijn tevreden.

Als een eigenaar niet instemt met een voorstel kan de zaak voorgelegd worden aan de rechter. Als die het voorstel redelijk acht moet de eigenaar het uitvoeren.

Het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON helpt groepen bewoners met het maken van een berekening en het opstellen van een voorstel. Individuele bewoners met wensen kunnen bij hun lokale vestiging van !WOON terecht.

Artikel delen:

!WOON