Woning zoeken – Amsterdam en regio

Starten in Amsterdam en Regio

Bijna iedereen die in Amsterdam woont heeft het meegemaakt: de vaak ingewikkelde, spannende en lang durende zoektocht naar een geschikte woonruimte.  Er zijn veel verschillende typen woonruimte: koop, huur, zelfstandig, onzelfstandig, betaalbaar of duur en bij allemaal spelen verschillende afwegingen. De prijzen zijn hoog, soms kan je daar iets aan doen.

Aanbod van huurwoningen en kamers

Op de website van Woningnet zijn alle sociale (ook wel: gereguleerde) huurwoningen van woningcorporaties in Amsterdam en de regio te vinden. Voor de meeste woningen geldt echter een lange wachttijd. Sociale huurwoningen (met een huurprijs tot circa € 808) zijn alleen bedoeld voor mensen met een inkomen tot ca. € 45.000. En bij een huurprijs tot ca. € 678 gaan lagere inkomens voor. Toch is een inschrijving bij Woningnet altijd verstandig. Wie weet in wat voor situatie je op de langere termijn nog eens terecht komt. Er zijn speciale woningen voor jongeren tot en met 27 jaar en ‘lotingwoningen, waarbij inschrijftijd geen rol speelt. Wie moeite heeft met zoeken via Woningnet kan terecht op onze spreekuren Woning Zoeken.

Woningcorporaties hebben ook huurwoningen in de vrije sector. Deze bieden zij op verschillende manieren aan, maar steeds vaker ook via Woningnet. Of rechtstreeks via hun eigen website.  Daaraan is dan soms weer een maillijst gekoppeld.

Er zijn in Amsterdam vele particuliere verhuurders. Die zijn heel verschillend van aard: van eigenaren van enkele pandjes tot grote beleggers als pensioenfondsen. Soms hebben zij ook betaalbare woonruimte in de aanbieding, maar meestal gaat het om woningen in de vrije sector. Veel particuliere verhuur gaat via-via. Een deel wordt bemiddeld via makelaars of bemiddelingsbureaus.

Zowel bij woningcorporaties als bij particuliere verhuurders kan je terecht voor woningen om te delen met meerdere bewoners.  Welke rechten gelden hangt af van de situatie. Mensen die met elkaar een woning delen bieden leegkomende woonruimte vaak aan via hun netwerk of social media. Het gaat dan meestal om woningen in de vrije sector die verhuurd worden aan studenten, jongeren of andere jonge starters.

Sommige woningcorporaties hebben ook veel aanbod speciaal voor studenten. Dit zijn vaak woonruimtes in wat grotere complexen met gedeelde voorzieningen, maar soms ook met een eigen badkamer en/of keuken. Deze woonruimtes worden verhuurd via Studentenwoningweb en ROOM. Zie verder de pagina Jongeren.

Wie snel iets zoekt, kan aangewezen zijn op tijdelijke woonruimte. Ook die is er in verschillende vormen.

Kijk bij de pagina’s over huren waar je op moeten letten als je een huurwoning of kamer gevonden hebt en waar je op moet letten voordat je het contract tekent. Zie ook onze tips tegen oplichters.

Voor alle typen woonruimte geldt in het algemeen: hoe centraler en aantrekkelijker de ligging, hoe hoger de prijs, hoe langer de wachttijd.

Kopen van een woning

Wanneer je het je kan veroorloven en weet dat je wel enige tijd in Amsterdam wil blijven wonen,  kan je overwegen een woning te kopen. Je kan een makelaar inschakelen bij de zoektocht en zelf zoeken via de bekende websites. Kijk goed wat je kunt besteden en vergeet niet dat er ook kosten zijn voor onderhoud van de woning en het pand. Zorg bij voorkeur ook voor een bouwkundige keuring, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zie voor praktische informatie onze pagina’s over het kopen van een woning.

Artikel delen:

!WOON