Van Hoog naar Laag

Van Hoog naar Laag

In Amsterdam kan een oudere bewoner van een bovenwoning verhuizen naar een beter bereikbare woning in hetzelfde stadsdeel. Daarvoor is de ‘Van Hoog naar Laag’ regeling. Deze is bedoeld voor mensen van 65 jaar of ouder en alleen geldig bij verhuizingen binnen de gemeente Amsterdam. De regeling is van toepassing bij de volgende corporaties: De Alliantie, De Key, Eigen Haard,  Rochdale, Stadgenoot, Woonzorg Nederland en Ymere. De regeling geldt niet voor huurders van een particuliere verhuurder.

Voorwaarden om voor de regeling in aanmerking te komen:

A. De woningzoekende moet voldoen aan

 1. ingeschreven op WoningNet
 2. ten minste één lid van het huishouden is 65 jaar of ouder
 3. een woning achter laten in Amsterdam:
  – die op 2 hoog of hoger ligt. Zorg daarom dat in WoningNet goed staat aangegeven op welke etage de woningzoeker nu woont.
  – die van een van de zeven deelnemende corporaties is
 4. doorstromer zijn, dus een zelfstandige woning achterlaten

B. De woning waarop de woningzoekende reageert moet voldoen aan

 1. is van een corporatie die meedoet aan de regeling (zie boven)
 2. ligt op de begane grond of heeft een lift
 3. ligt in de gemeente Amsterdam

Reageren en toewijzen

Afhankelijk van het profiel van de woningzoekende krijgt deze in WoningNet een bepaald aanbod te zien. De woningen die in dit aanbod onder de voorwaarden vallen die staan bij B, doen automatisch mee met de regeling. Als de woningzoekende hierop reageert, krijgt hij of zij voorrang op zo’n woning als die ligt in het stadsdeel waar de woont. Het is voor deze regeling extra belangrijk dat alle gegevens in WoningNet goed staan ingevoerd.

Oude netto huur meenemen naar nieuwe woning

Belangrijk: Een huurder van 65+ kan ook de oude netto huur meenemen naar de volgende woning als dit een duurdere woning zou zijn. Dit kan echter weer níet als de woning een nieuwbouwwoning is.

Wilt u meer informatie of hulp, neem dan contact op met !WOON.

Van Hoog naar Laag geeft blije huurder

Artikel delen:

!WOON