Makkelijk zelf energie en geld besparen

Energie besparen is vaak makkelijker dan je denkt. In Amsterdam kan de Energiecoach bij je thuis laten zien wat er mogelijk is en brengt bespaarproducten mee.  Door slim om te gaan met je energieverbruik en te letten op apparaten in huis is ook veel te bereiken. En klussen lijkt wat lastiger, maar verschillende instructiefilmpjes en klustips helpen je verder. Nog mooier is isolatie van het hele pand of complex: ons Projectteam Energie en Woningverbetering adviseert en helpt bewoners in Amsterdam.

Slim energiegebruik

Alleen al door slim met energie om te gaan kan je veel energie en geld besparen.

Met onderstaand lijstje tips zijn eenvoudig tientallen of honderden euro’s per jaar te besparen. Het zijn tips die niets kosten, hooguit wat extra tijd of een extra handeling, maar geen geld. Het is daarbij natuurlijk altijd een persoonlijke afweging hoever je hier in wilt gaan. Dit lijstje helpt in ieder geval om bewust te kiezen.

  • Zet de kachel iets lager.
  • Een extra T-shirt en een graadje lager, scheelt gemiddeld €50,- per jaar.
  • Ventileer regelmatig en voldoende. Vochtige lucht kost veel meer energie om te verwarmen.
  • Douche zo kort mogelijk. Warm water kost veel energie. Hang een douchetimer op in de badkamer. Vaak is dat een zandloper van 5 minuten. Een douchetimer kan helpen om vele euro’s besparen.

Klik hier voor de Bespaarcalculator Slim energiegebruik van !WOON.

Op het internet zijn nog veel meer websites met tips te vinden, bij Milieu Centraal  en de Consumentenbond.

En met overstappen naar een andere energieleverancier kan ook je ook geld besparen, maar let daarbij goed op de voorwaarden. Meer advies en informatie hierover vind u onder meer op:

Energievergelijker van de Consumentenbond

Advies bij overstappen op Consuwijzer

Apparaten in huis

We hebben steeds meer apparaten in huis. Door bewust met deze apparaten om te gaan, bespaar je al snel op het verbruik hiervan.

  • Nieuwe apparaten zijn vaak energiezuiniger dan oude apparaten. Vervanging door een nieuw apparaat is daarom meestal voordeliger. Koop nieuwe apparaten met een A++-label. Een apparaat met een slechter label zoals A+ of A is eigenlijk al verouderd.
  • Let op het sluimerverbruik. Zet elektrische apparaten helemaal uit in plaats van op de stand-by stand. Wees ook alert op het verbruik van de router van de internetprovider en/of de digitale TV. Zet deze apparaten bijvoorbeeld uit als iedereen naar bed is of je een weekend of langer van huis bent.
  • Draai de wasmachine alleen met een volle trommel. En wassen op 30 graden is meestal al warm genoeg om vlekken te verwijderen.
  • Ga kritisch om met de wasdroger. Gebruik deze alleen als het echt niet anders kan. Hang de was zo veel mogelijk op aan de lijn. Dat scheelt al snel €50,- per jaar.
  • Ontdooi regelmatig de koelkast. Een dun ijslaagje kost zo maar een paar euro per maand extra.

Op zoek naar meer tips? Je vindt ze onder andere op een speciale pagina over apparaten en verlichting bij Milieu Centraal.

Kleine klussen thuis

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je een lijstje met simpele, eenmalige aanpassingen die vrijwel niets kosten maar waarmee je tientallen tot honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Let bij de aanschaf van apparaten zoals een wasmachine of koelkast op het energielabel. Energiezuinige apparaten zijn in aanschaf wel wat duurder maar over de hele levensduur van het apparaat bent u vaak toch veel goedkoper uit.

Dichten van naden en kieren

Een van de dingen die je zelf kan doen is het dichten van kieren en naden in uw woning. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips, tochtband, brievenbusborstel en het gebruik van schuim of ander isolatiemateriaal. Als er minder koude lucht de woning binnenkomt scheelt dat in de stookkosten. Koude lucht verlaagt de binnentemperatuur en het gevoel van tocht zorgt er ook voor dat u de verwarming eerder wat hoger zet omdat het oncomfortabel aanvoelt. Bij het dichten van kieren en naden is het wel belangrijk om te zorgen dat er nog voldoende lucht van buiten de woning binnenkomt, er moet voldoende ventilatie zijn om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Meer uitleg over het dichten van naden en kieren vindt u op een filmpje op Milieu Centraal.

Instructie over het aanbrengen van tochtstrips, tochtwering en andere isolerende maatregelen vindt u op de websites van de bouwmarkten zoals deze instructies van Gamma.

Leidingen isoleren

Er gaat ook warmte verloren door leidingen, vooral bij ongeïsoleerde warm water leidingen en bij leidingen die buiten de woning door onverwarmde ruimtes zoals een box of de kruipruimte lopen. Breng leidingisolatie aan waardoor er minder warmte verloren gaat. De kosten zijn ongeveer €3,-/meter, deze kosten zijn vaak binnen een jaar terugverdiend. Materialen zijn te koop bij de bouwmarkten. Kijk voor een instructie  op de website van een van de bouwmarkten, zoals de instructies van de Gamma.

Radiatorfolie aanbrengen

Plaats radiatorfolie achter de verwarmingsradiatoren. Radiatorfolie kost maar een paar euro, maar levert een veelvoud daarvan op aan besparing. Voor meer informatie over het aanbrengen van radiatorfolie, is er een handige video van Milieu Centraal.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart gemiddeld €20,- per persoon per jaar en is te koop bij de bouwmarkten.

Verlichting

Gebruik zoveel mogelijk LED-lampen of spaarlampen, dat levert een besparing van al snel €30 per jaar als je alle lampen in huis vervangt. LED-lampen zijn zuiniger dan gewone spaarlampen en gaan langer mee. Let op: kapotte spaarlampen bevatten kwik en moet je afvoeren als chemisch afval.

Brievenbusborstel

Plaats een brievenbusborstel. Kosten plm. €4 euro, meestal al binnen een jaar terugverdiend.

Projectteam Energie en Woningverbetering

Isolatie van de buitenschil van de woning geeft meer wooncomfort en een lagere energierekening. Voor dubbel glas, gevel-, dak- of vloerisolatie of een effectievere stookinstallatie moet doorgaans wel het hele pand of wooncomplex tegelijk aangepakt worden. Dat vraagt om investeringen van de eigenaar. Ook voor hem of haar de moeite waard omdat het pand of complex meer waard wordt en omdat de huurders voor woningverbetering een huurverhoging betalen. Die verhoging is gerelateerd aan het netto kosten voor de verbetering, die over een langere termijn wordt afgeschreven. In veel gevallen verdienen de huurders de verhoging terug met lagere stookkosten en ze hebben bovendien meer wooncomfort. Daarom wachten huurder steeds vaker niet op een voorstel van de eigenaar, maar nemen ze samen met de buren het initiatief om zelf een redelijk voorstel te doen. In de flyer Op weg naar een goed geïsoleerde en comfortabele huurwoning (download, pdf) vindt u het stappenplan. Het Projectteam Energie en Woningverbetering biedt ondersteuning bij de aanpak. Belangstelling om samen met de buren iets te doen aan slechte isolatie? Neem contact op!

Stappenplan isolatie: hoe krijg ik dubbelglas en meer?

 

Artikel delen:

!WOON