Makkelijk zelf energie en geld besparen

Energie besparen is makkelijker dan je denkt. In Amsterdam, Zaanstad, Haarlem en regio kan de Energiecoach bij je thuis laten zien wat er mogelijk is en brengt bespaarproducten mee.  Je kan al veel bereiken door slim om te gaan met je energieverbruik en te letten op apparaten in huis. Klussen lijkt wat lastiger, maar verschillende instructiefilmpjes en klustips helpen je verder. Nog mooier is isolatie van het pand: ons Projectteam Energie en Woningverbetering adviseert en helpt bewoners in Amsterdam.

Slim energiegebruik

Alleen al door slim met energie om te gaan kan je veel energie en geld besparen.

Met onderstaand lijstje tips zijn eenvoudig tientallen of honderden euro’s per jaar te besparen. Het zijn tips die niets kosten, hooguit wat extra tijd of een extra handeling, maar geen geld. Het is daarbij natuurlijk altijd een persoonlijke afweging hoever je hier in wilt gaan. Dit lijstje helpt in ieder geval om bewust te kiezen.

  • Zet de verwarming wat lager.
  • Een extra T-shirt en een graadje lager, scheelt al snel tientjes per jaar.
  • Ventileer regelmatig en voldoende. Vochtige lucht kost veel meer energie om te verwarmen.
  • Douche zo kort mogelijk. Warm water kost veel energie. Hang een douchetimer op in de badkamer. Vaak is dat een zandloper van 5 minuten. Ook een douchetimer kan helpen om vele euro’s besparen.

Op het internet zijn nog veel meer websites met tips te vinden. Heel handige zijn die van Milieu Centraal  en de Consumentenbond.

En met overstappen naar een andere energieleverancier kan ook je ook geld besparen, maar let daarbij goed op de voorwaarden. Meer advies en informatie hierover vind u onder meer op:

Energievergelijker van de Consumentenbond

Advies bij overstappen op Consuwijzer

Apparaten in huis

We hebben steeds meer apparaten in huis. Door bewust met deze apparaten om te gaan, bespaar je al snel op het verbruik hiervan.

  • Nieuwe apparaten zijn vaak energiezuiniger dan oude apparaten. Vervanging door een nieuw apparaat is daarom meestal voordeliger. Koop nieuwe apparaten met een A++-label. Een apparaat met een slechter label zoals A+ of A is eigenlijk al verouderd.
  • Let op het sluimerverbruik. Zet elektrische apparaten helemaal uit in plaats van op de stand-by stand. Wees ook alert op het verbruik van de router van de internetprovider en/of de digitale TV. Zet deze apparaten bijvoorbeeld uit als iedereen naar bed is of je een weekend of langer van huis bent.
  • Draai de wasmachine alleen met een volle trommel. En wassen op 30 graden is meestal al warm genoeg om vlekken te verwijderen.
  • Ga kritisch om met de wasdroger. Gebruik deze alleen als het echt niet anders kan. Hang de was zo veel mogelijk op aan de lijn. Dat scheelt al snel €50,- per jaar.
  • Ontdooi regelmatig de koelkast. Een dun ijslaagje kost zo maar een paar euro per maand extra.

Op zoek naar meer tips? Je vindt ze onder andere op een speciale pagina over apparaten en verlichting bij Milieu Centraal.

Kleine klussen thuis

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je een lijstje met simpele, eenmalige aanpassingen die vrijwel niets kosten maar waarmee je tientallen tot honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Let bij de aanschaf van apparaten zoals een wasmachine of koelkast op het energielabel. Energiezuinige apparaten zijn in aanschaf wel wat duurder maar over de hele levensduur van het apparaat bent u vaak toch veel goedkoper uit.

Projectteam Energie en Woningverbetering

Woon je in een slecht geïsoleerde huurwoning? Vraag dan je verhuurder om maatregelen. De verhuurder moet meewerken aan een redelijk voorstel voor dubbelglas, vloer- dak- of muurisolatie. Of om een oude CV-ketel te vervangen voor een betere. Als huurder betaal je dan een beperkte huurverhoging in ruil voor meer comfort en een lagere energierekening. Een verzoek komt niet als verrassing, want verhuurders weten dat slecht geïsoleerde woningen niet meer van deze tijd zijn. Hier vind je ons stappenplan met een rekenvoorbeeld, voorbeeldbrieven aan je verhuurder en een rekentool voor de huurverhoging.

 

Artikel delen:

!WOON