Project Energie en Woningverbetering (PEW)

Bewoners die samen aan de slag willen om hun woningcomplex energiezuiniger te maken kunnen voor advies terecht bij het Project Energie en Woningverbetering (PEW) van !WOON. Het PEW is er voor initiatiefgroepen van huurders en van eigenaar-bewoners in een gemengde Vereniging van Eigenaren (met meer dan 25% huurwoningen)*. Het PEW begeleidt ca. 60 Amsterdamse groepen, een selectie hiervan staat op de plattegrond.

Het PEW stelt na een of meerdere woningschouw(en) een rapport op met de kansen voor betere isolatie:

  • isolerend dubbel glas;
  • muur-/dak-/vloerisolatie;
  • verwarmingsinstallatie;
  • eventueel de mogelijkheden van zonne-energie of een groen dak.

Hierbij hoort een eerste inschatting van de benodigde investering en subsidie- of financieringsmogelijkheden.

Het PEW ondersteunt huurders en VvE’s. Een huurdersgroep kan na het advies, met hulp van het PEW een verzoek doen aan de eigenaar/verhuurder. Een verhuurder is wettelijk verplicht medewerking te verlenen als de huurders bereid zijn een redelijke huurverhoging te betalen. De redelijkheid hiervan wordt bepaald door de hoogte van de investering. Het PEW staat de huurders ook bij in de vervolggesprekken of onderhandelingen. Soms is een procedure bij de rechtbank nodig op grond van de wettelijke regeling. De ervaring leert dat huurders hierbij meestal gelijk krijgen.

In een VvE zijn het de eigenaar-bewoners en verhuurder die samen moeten besluiten over de investeringen. Belangrijk is dat eigenaar-bewoners en huurders in dit geval samen het initiatief nemen of snel gaan samenwerken. Het PEW is ook in deze situatie beschikbaar voor advies en ondersteuning van overleggen. Soms leidt dit meteen tot een investeringsbesluit van de VvE, soms moet de VvE eerst sparen of een lening regelen en komen de investeringsplannen terecht in een nieuw (groen) Meer Jaren Onderhoudsplan (MJOP)

Bewoners die met woningverbetering in hun wooncomplex aan de slag willen kunnen zich bij het projectteam aanmelden via het contactformulier op deze website. Meer informatie staat bij: Aan de slag met woningverbetering.

* Eigenaar-bewoners van een rijtjeshuis kunnen terecht bij het Regionaal Energieloket. Eigenaren in een VvE met meer dan 75% eigenaar-bewoners kunnen terecht bij de Gemeente Amsterdam.

 

Reken af met enkelglas – mooie resultaten bewoners

Dubbelglas voor 44 huurders in Amsterdam West

Twee keer dubbelglas zonder huurverhoging in Zuid


Projectsoort:

Stadsdeel:

Verhuurder:

Adres/buurt:

Artikel delen:

!WOON