Huren van woonruimte – regels

Bij het huren van woonruimte gelden regels voor huurders en verhuurders. Welke regels precies hangt af van het soort contract, de huurprijs, de feitelijke situatie en de wijze waarop het contract tot stand is gekomen. Zorg dat u goed op de hoogte bent, dat kan problemen voorkomen en soms veel geld schelen. De medewerkers van !WOON adviseren Amsterdamse huurders als zij vragen hebben.

De huurder dient tijdig de huurprijs te betalen, kleine dagelijkse reparaties te verrichten en de verhuurder te informeren als er gebreken zijn. De huurder mag geen overlast veroorzaken voor de buren. De verhuurder dient te zorgen dat de woning in goede staat van onderhoud is en blijft.

Welke regels gelden voor de huurprijs hangt af van de situatie, daarover leest u verder in dit hoofdstuk. Servicekosten zijn voor alle woningen een voorschot en dienen jaarlijks afgerekend te worden op basis van de werkelijke kosten (tenzij deze onredelijk hoog zijn). Bemiddelingskosten mogen niet en die kunt u bijna altijd terugvorderen. dat geldt ook voor de meeste contractskosten.

Voor sommige woningen is een huisvestingsvergunning van de gemeente nodig. Kijk in dat geval ook of u in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Artikel delen:

!WOON