Huisvestingsvergunning in uw gemeente

Als u in Nederland een zelfstandige woning huurt heeft u vaak niet alleen een huurcontract met de verhuurder nodig maar soms ook een toestemming van de gemeente. Dit heet een huisvestingsvergunning. De regels voor een huisvestingsvergunning verschillen per gemeente. Informeert u bij uw eigen gemeente naar de precieze regels.

 Huisvestingsvergunning in Amsterdam

In Amsterdam heeft u bij alle woningen van particuliere verhuurder met een officiële huur tot €808,06 per maand (peil 2023) een huisvestingsvergunning nodig. Dat geldt ook voor een gereguleerde middeldure huurwoning tot € 1.175,72. Bij woningruil gelden soepelere regels.

Voorwaarden voor een huisvestingsvergunning:

  1. U dient 18 jaar of ouder te zijn
  2. U bent Nederlands of woont legaal in Nederland
  3. Uw verzamelinkomen is niet hoger dan €48.625 voor corporaties of € 51.356 voor particuliere huurwoningen (peil 2023). Voor een middenhuur woning gaat het om een maximum verzamelinkomen van € 69.573. Nadere informatie vindt u hier op de website van de gemeente Amsterdam.

De Amsterdamse woningbouw corporaties hanteren ook een stelsel waarbij naar uw inkomen wordt gekeken. U kunt dit nalezen op de website van Woningnet, waar u ook het actuele aanbod van woningen in de sociale sector vindt.

Artikel delen:

!WOON