Financieel plaatje voor zonnepanelen

Je kunt een zonnedak beschouwen als een ‘prepaid stroombundel’. Je investeert in de aanschaf of maandelijkse bijdrage en dan ben je verzekerd van een jaarlijkse stroomopbrengst.

Prijs van zonnepanelen

Als je zelf energie opwekt, wordt je minder afhankelijk van de grote energiebedrijven en hun prijsbeleid. In een tijd waarin de woonlasten steeds verder stijgen is het fijn als je de een deel daarvan zelf in de hand hebt. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald.

Als richtlijn voor de prijs van een zonnepaneel verwijzen we hier naar de gegevens zoals deze gebruikt worden in de Zonatlas.

Een standaard zonnepaneel met afmetingen van van ± 1 m * 1,60 m en een vermogen van 270 Wattpiek kost dan inclusief BTW en aansluiting en montage op een schuin dak € 378 en voor montage op een plat dak € 459.

De kiloWattuurprijs van stroom uit zonnepanelen ligt nu rond de € 0,07 per kiloWattuur.

Je kunt wachten tot het nog goedkoper wordt, maar ook nu al kun je financieel rendabel investeren en dan begin je meteen met schone energie opwekken!

Salderen

Zelf zonne-energie opwekken betekent besparen op je energierekening. Elke kilowattuur die je zelf opwekt, kun je verrekenen met de kilowatturen die je van het energiebedrijf koopt. Dit heet salderen.  Zolang je niet meer opwekt dan je zelf per jaar verbruikt kun je alle kosten salderen: niet alleen de kale stroomprijs maar ook de energiebelasting en de BTW. Wek je meer op dan je jaarlijks verbruikt dan krijg  je voor de extra kilowatturen meestal alleen de kale stroomprijs van ± 6 cent vergoed (per energieleverancier verschillend). Dat is niet voldoende om de investering in die extra opwek te dekken.

Let op: De salderingsregeling gaat veranderen. Het huidige kabinet wil vanaf 2023 de salderingsregeling afbouwen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft in oktober 2020 een wetsvoorstel naar de kamer gestuurd waarin bepaald wordt dat vanaf 1 januari 2031 niet meer  gesaldeerd wordt, maar dat je een vergoeding ontvangt van de energieleverancier voor de geleverde elektriciteit.

 

Opbouw van de stroomprijs

Huishoudens betalen ongeveer 20 cent per kiloWattuur voor de levering van stroom, energieheffingen (energiebelasting en opslag duurzame energie) en BTW.

De stroomprijs voor een huishouden  is als volgt opgebouwd:

Levering stroom: 4 tot 6 cent, afhankelijk van contract en leverancier

Energiebelasting voor de 1e 10.000 kiloWattuur: € 0,10130

Opslag duurzame energie: € 0,0074

En over het totaal van deze bedragen nog eens 21% BTW.

Grootverbruikers (meer dan 10.000 kiloWattuur per jaar)  zoals bedrijven maar ook VvE’s in gebouwen met een lift en veel collectieve verlichting, betalen minder. De energiebelasting wordt namelijk lager als je meer verbruikt.

Rekenvoorbeeld

Een huishouden met een jaarverbruik van 3.000 kWh betaalt per jaar zo’n € 700 aan stroom plus energieheffingen: dat is een prijs per kiloWattuur van € 0,2012

Een Vereniging van Eigenaren van een flat met liften en een garage verbruikt per jaar 70.000 kWh en betaalt hiervoor zo’n € 9500 aan stroom plus heffingen: dat is een prijs per kiloWattuur van € 0,14

Het opwekken van zonne-energie door een huishouden is dan ook financieel aantrekkelijker dan door een grootverbruiker: de kosten die je kunt uitsparen op energienota zijn voor huishoudens hoger.

Terugverdientijd

In dit voorbeeld rekenen we met een systeem van 8 panelen met een vermogen van 270 Wattpiek, die jaarlijks 2000 kWh opwekken.

Kosten:  € 3.024 (€ 1,40 per Wattpiek) (exclusief eventuele kosten voor bijzonderheden)

Reservering voor onderhoud: jaarlijks € 50; eenmalig omvormer vervangen €500

Prijsstijgingen: 1% energieprijs; 2% onderhoud

Rendement van de panelen: de opbrengst neemt na jaar 15 met gemiddeld 2% per jaar af

  • Dan is de terugverdientijd 9 jaar
  • Het rendement over de levensduur van 25 jaar is dan 7,5%
  • De netto opbrengst na 25 jaar is dan €5.661

Financiering en subsidies

Voor investeringen in zonne-energie kunnen eigenaren en VvE’s gebruik maken van de Energielening van de gemeente Amsterdam. Hierbij dient tenminste € 2.500 geleend te worden. De rente op de lening is 1.49% voor particulieren en 0.59% voor VvE’s (informatie dd maart 2018). Kijk voor meer en actuele informatie over de Energielening op deze gemeentelijke pagina.

Eigenaren of bewoners in monumenten en beschermd stadsgezichten in Amsterdam waarvoor het nodig is een omgevingsvergunning aan te vragen voor plaatsen van zonne-panelen, zijn per 1-1-2017 vrijgesteld van het betalen van leges.

Subsidies op zonne-energie zijn in Amsterdam niet beschikbaar. Vanuit het Rijk zijn alleen subsidies voor grote systemen (vanaf 50.000 kWh) beschikbaar in de SDE+ regeling.

Artikel delen:

!WOON