Zelf energie opwekken

Steeds meer Nederlanders wekken zelf duurzame energie op met zonnepanelen. Hiermee dragen bewoners bij aan de productie van duurzame, groene stroom.

Het zelf opwekken van elektriciteit zorgt ervoor dat uw elektriciteitsrekening omlaag gaat. Als u zelf investeert verdient u deze investering uiteindelijk terug. Bij een aansluiting van de zonnepanelen op uw eigen meterkast zorgt de slimme meter zorgt voor verrekening. Is dit nog een oude elektrameter, dan loopt de teller hiervan terug. Op deze manier gaat u jaarlijks het aantal kilowattuur van uw eigen verbruik verrekenen met de jaarafrekening. Dit heet salderen. Het komt voor dat wanneer u elektriciteit zelf opwekt, u meer produceert dan dat u kunt gebruiken. Elektriciteit die overblijft, levert u terug aan het elektriciteitsnet.

Het is ook mogelijk mee te doen aan het opwekken van duurzame energie zonder dat u beschikt over een eigen dak. Ook in appartementsgebouwen is veel mogelijk. Soms via de VvE en soms via de verhuurder. U hoeft zelfs niet een groot bedrag ineens te kunnen investeren om toch bij te dragen aan het opwekken van duurzame energie en een beter milieu.

Energiecoöperaties

Er zijn steeds meer mogelijkheden om mee te doen in een energiecoöperatie, grotere of kleinere. De drie grotere Amsterdamse energiecoöperaties zijn Amsterdam Energie, Ecostroom en Zuiderlicht.

Er zijn ook coöperaties die een of meer windmolens exploiteren. Deze zijn soms verbonden aan een (duurzame) energieleverancier. Een voorbeeld van een echte coöperatie die windenergie opwekt is De Windvogel.

Artikel delen:

!WOON