Zelf energie opwekken

Steeds meer Nederlanders wekken zelf duurzame energie op. Zonnepanelen zie je op steeds meer daken maar duurzame energie opwekken kan natuurlijk ook op andere manieren.

Het zelf opwekken van elektriciteit zorgt ervoor dat uw elektriciteitsrekening omlaag gaat. Als u zelf investeert, verdient u de investering in een relatief korte tijd terug. Het komt voor dat wanneer u elektriciteit zelf opwekt, u meer produceert dan dat u kunt gebruiken. Elektriciteit die overblijft, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Een slimme meter zorgt voor verrekening of de meter loopt dan terug. Op deze manier gaat u jaarlijks het aantal kilowattuur van uw eigen verbruik verrekenen met de jaarafrekening.

Voor het opwekken van duurzame energie hoeft u niet perse te kunnen beschikken over een dak. U hoeft zelfs niet een groot bedrag ineens te kunnen investeren om toch bij te dragen aan het opwekken van duurzame energie en een beter milieu.

Energiecoöperaties

Er zijn steeds meer mogelijkheden om mee te doen in een energiecoöperatie, grotere of kleinere. Voorbeelden van wat grotere Amsterdamse energiecoöperaties zijn Amsterdam Energie en Zuiderlicht.

Er zijn ook coöperaties die een of meer windmolens exploiteren. Deze zijn soms verbonden aan een (duurzame) energieleverancier. Een voorbeeld van een echte coöperatie die windenergie opwekt is De Windvogel.

!WOON