Op weg naar aardgasvrije wijken in Amsterdam

Amsterdam Aardgasvrij

Amsterdam wordt tussen nu en 2040 aardgasvrij. Daar zijn diverse aanleidingen voor: Het terugdringen van de CO2 uitstoot om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, het stopzetten van de aardgaswinning in Groningen in 2030 en het feit dat veel leidingen, zoals riool, waterleiding en het gasnet, de komende jaren in veel buurten vervangen moeten worden.

Hoe wordt de stad aardgasvrij?

Voordat een buurt aardgasvrij wordt, doen de gemeente, corporatie en netbeheerders  eerst onderzoek. Zij bekijken welke andere vorm van verwarmen in welke buurt het beste alternatief is. Zij kijken hierbij onder andere naar betaalbaarheid, duurzaamheid, toepasbaarheid en het comfort van bewoners. Als het onderzoek gedaan is, zal per buurt een alternatief gekozen worden. Vervolgens moeten alle partijen afstemmen op welke manier de verandering wordt uitgevoerd.

Bewoner speelt een belangrijke rol in aardgasvrij

Aangezien deze verandering  iedereen in de buurt aan gaat, wil de gemeente zo veel mogelijk mensen betrekken in dit proces. !WOON is daarom, als onafhankelijke partij, al vanaf een vroeg stadium betrokken bij deze processen. !WOON betrekt en ondersteunt bewoners (huurders en kopers)  om hun stem te laten horen in het proces.

In welke buurten is !WOON actief?

Op dit moment wordt in buurten in Amsterdam Noord, Zuidoost en Nieuw-West onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om op korte termijn aardgasvrij te worden. Het aardgasvrij worden is hier een onderdeel van ontwikkelbuurten. Klik op het pijltje op de kaart voor meer informatie.

 

 


Projectsoort:

Aardgasvrij

Stadsdeel:

Verhuurder:

Adres/buurt:

Artikel delen:

!WOON