Duurzame Inspiratiemarkt op de Stadsboerderij in Nieuw-West

Niemand zal nog ontkennen dat we snel in actie moeten komen voor een leefbare aarde. Maar hoe? Op 5 november komt dit op een vrolijke zaterdagmiddag allemaal samen tijdens de Duurzame Inspiratiemarkt op de Stadsboerderij.

Wanneer en waar?

  • Wanneer: zaterdag 5 november, 12.00 tot 15.00 uur
  • Waar: Stadsboerderij Osdorp, Botteskerksingel 30b (bij mooi weer buiten en anders binnen)

Wat kunt u er doen?

Groencoaches geven gratis groenadvies. Energiecoaches van !WOON en een Fixbrigade helpen u om snel eenvoudige aanpassingen aan uw woningen te doen. !WOON heeft ook een handige stappenwijzer voor als u dubbelglas in uw huurwoning wilt regelen. Amsterdamse energiecoöperaties adviseren over zonnepanelen en een aantal bewoners vertellen hoe ze hun eigen woningen aardgasvrij maakten. Neem uw kapotte broodrooster mee naar het Repair Café. Haal een soep bij ‘Soep voor de Buurt’. Bespreek uw groene ideeën in het Groen Café of sluit u aan bij de Zwerfvuilprikgroep van de buurt.

Inspireren en bewustmaken

Martin ten Brinke van de Stadsboerderij legt uit: “Sommige buurten hebben het lastiger dan andere buurten. Bij slecht geïsoleerde huizen gaat de meter onvermijdelijk omhoog. In Osdorp hebben veel mensen al problemen rondom inkomen, werk of gezondheid. De Duurzame Inspiratiemarkt is bedoeld om hier een beetje in te helpen. Om te inspireren en bewust te maken van het belang van duurzaamheid en ook om praktische tips mee te geven over hoe u uw huis beter kunt isoleren en energielasten kunt terugdringen.”

De middag is speciaal georganiseerd voor Osdorpers, maar iedereen is welkom.

Toen buurtbewoner Fia met energiecoöperaties Zuiderlicht, Westerlicht en energieplatform 02025 op de Stadsboerderij kwam met het idee voor de markt, was Martin meteen enthousiast. Een belangrijk doel is voor hem dat het thema duurzaamheid dichterbij de mensen komt. “Het moet persoonlijker worden, als iets wat iedereen aangaat. En dan heb ik het over het hele palet van een duurzame samenleving. Dus meer eigen en betaalbare energie, maar ook meer groen, hergebruik van materialen, lekker en gezond eten en meer verbinding en gezelligheid in de wijk. Ik hoop op mooie gesprekken en ontmoetingen tussen buurtgenoten en buurtorganisaties. Want onze wijk barst van de mooie initiatieven.”

Donut

Iemand die Martin zelf heeft geïnspireerd is de Britse econoom Kate Raworth. Zij beschrijft een nieuwe circulaire economie die ze de ‘Donuteconomie’ noemt. In dit model staan het welzijn van de mens, rechtvaardigheid en ecologisch herstel centraal. We moeten groeien binnen grenzen, want anders worden verschillen alleen maar groter. “Zo willen wij het bij de Stadsboerderij ook altijd doen. Onze buurtkeuken die we hier elke woensdag hebben is een vorm van een donut. We kiezen voor vegetarisch eten, dat gezond is en we maken en eten dit samen met buurtbewoners.”

Kom ook

Wilt u ook geïnspireerd worden, handige tips meekrijgen en interessante mensen en organisaties ontmoeten onder het genot van een hapje, een drankje en muziek? Kom dan ook gezellig langs! Heeft u vragen of wilt u zelf een duurzaam initiatief presenteren? Mail naar: info@stadsboerderijosdorp.nl


Datum en tijdstip

5 nov 2022 - 12:00-15:00

Kaart niet beschikbaar

Artikel delen:

!WOON