Webinar VvE: Verduurzamen VvE’s vanaf 8 appartementen (februari 2022)

De gemeente Amsterdam organiseert dit en andere webinars over duurzaamheid voor VvE’s. Aanmelden kan via de website van de gemeente.

In het webinar laat de gemeente zien hoe u met een ‘energiebril’ naar het gebouw kunt kijken, welke subsidie en financieringen er zijn en hoe een goed verduurzamingsplan er uit zou kunnen zien. Er komt aan bod wat een haalbaarheidsonderzoek is en welke VvE’s daarvoor in aanmerking komen.

Spreker: Pepe Niemeijer (architect). Hij begeleidt VvE’s tijdens verduurzamingstrajecten voor Synopel Architecten. Dit is het bureau dat voor de gemeente Amsterdam de haalbaarheidsonderzoeken uitvoert. Pepe geeft cursussen voor verduurzaming van vve’s.

Er is een verschil tussen VvE’s met een bouwjaar voor of na 1995 (het bouwbesluit eist dan isolatie). VvE’s die na 1995 gebouwd zijn besparen globaal sneller op elektriciteit en voor VvE’s die voor 1995 zijn gebouwd is een investering in isolatie meestal rendabeler. Voor VvE’s met een bouwjaar voor 1995 is er een beperkt aantal haalbaarheidsonderzoeken beschikbaar. Voor VvE’s die zich nog verder willen oriënteren op de verduurzaming van de vve zijn er dit jaar 2 cursussen beschikbaar.

De gasprijzen stijgen explosief en uit oudere gebouwen lekt de warmte weg. De isolatiesubsidies lijken voorlopig voorhanden en leningen voor verduurzaming ook. Energie besparing door isolatie lijkt dan zeker een goed idee. Nu investeren in verbetering van het gebouw kan de kosten voor onderhoud op de lange termijn verminderen. Er zijn veel verschillende verduurzamingsscenario’s denkbaar maar wat zijn de effecten daarvan op de maandlasten van de VvE-leden? Pas als er antwoord gegeven wordt op die vraag kan een vve een realistisch plan uitwerken en het mjop aanpassen. Het onderzoek rekent de verschillende verduurzamingsscenario’s door voor een vve op basis van de energiekosten van de VvE, het MJOP van de VvE en de subsidies en leningen die beschikbaar zijn voor de verduurzaming van VvE’s. Aan de hand van een voorbeeld laten we zien wat dit haalbaarheidsonderzoek is en wat het oplevert.

Aanmelden

Het webinar wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam. Aanmelden kan via de website van de gemeente.

Categorie


Datum en tijdstip

17 feb 2022 - 19:30-20:30

Kaart niet beschikbaar

Artikel delen:

!WOON