Bewonersondersteuning van Deniece en Petra

01 april 2008

Op 5 september vorig jaar werd op de Wijttenbachstraat 34 hs het Steunpunt Wonen geopend. Bewoners kunnen er terecht, zoals voorheen bij het Huurteam, voor al hun problemen met huren zoals achterstallig onderhoud. Twee van de medewerkers zijn speciaal aangesteld voor bewonersondersteuning.

Het duurde even voordat men geschikte kandidaten voor de functie had gevonden. Deniece Hanser kwam in oktober het Steunpunt Wonen versterken. Petra van der Meulen begon in december 2007. Zij was net terug uit Australië na een verblijf van tien jaar. Ze helpen bewoners die te maken krijgen met sloop, renovatie en splitsing van hun woning in Oost – Watergraafsmeer, Zeeburg en IJburg.

“Wij houden bij of er sloopvergunningen zijn afgegeven aan huisbazen en brengen de bewoners daarvan op de hoogte”, legt Deniece uit. “Soms treft zo’n vergunning een enkel gezin maar het kan ook gebeuren dat een heel blok bewoners ermee te maken krijgt.” “Wij ondersteunen zowel individuen als groepen”, vertelt Petra, “onze voornaamste taak is het informeren van bewoners, het organiseren van informatie avonden en het helpen oprichten van bewonerscommissies.”

Veel huurders weten niet precies wat hun rechten zijn en laten zich soms overdonderen door de verhuurder. Als een eigenaar achterstallig onderhoud wil plegen, bijvoorbeeld het vervangen van verrotte raamkozijnen dan moet de bewoner na overleg daarin toestemmen. De verhuurder mag echter geen huurverhoging vragen. De niet perse noodzakelijke verbeteringen, ook wel de geriefverbetering genoemd, kan de bewoner weigeren. Stemt hij toe, dan betekent dat huurverhoging. De verhuurder moet dan wel eerst een voorstel voor de hoogte van het bedrag doen.

“Ook bij het splitsen van woningen krijgen de bewoners regelmatig te maken met problemen”, zegt Petra, “er zijn huisbazen die bewoners onder druk zetten. Met het oprichten van een bewonersvereniging voelen mensen zich gesterkt en kunnen ze een vuist maken.” Ze geeft een voorbeeld van een geslaagde actie. Een bewoner, die problemen had met zijn gezondheid, moest zijn woning tijdelijk verlaten omdat die gerenoveerd werd. Hij werd afgescheept met een wisselwoning op een etage ver uit zijn buurt. Na moeizame onderhandelingen heeft de bewoner met de hulp van Deniece en Petra een woning in zijn eigen buurt gekregen op de begane grond. Dat soort successen geeft veel voldoening.

Dus, huurt u in Oost – Watergraafsmeer, Zeeburg of IJburg en weet u niet wat u rechten zijn, dan staan Petra en Deniece voor u klaar.

Hettie de Korte

Artikel delen:

!WOON