Ymere vraagt teveel contractskosten

30 januari 2009

De Bewonersvereniging Nellestein heeft met succes bezwaar gemaakt tegen de kosten die Stichting Ymere in rekening brengt aan nieuwe huurders. Wie een woning accepteert bij Ymere kan een nota van € 125,00 tegemoet zien wegens……‘verhuurkosten’. Volgens Ymere worden deze kosten gemaakt door het opstellen van het huurcontract, het plaatsen van advertenties, bezichtigingen, het aanbrengen van een naamplaatje en een informatiepakket. De bewonersvereniging is het hier niet mee eens en heeft de kantonrechter gevraagd deze kosten te beoordelen.

De rechter geeft de bewoners gelijk: hij vindt dat Ymere uitsluitend de kosten van eenvoudig voorlichtingsmateriaal, een naamplaatje en de woonvergunning in rekening mag brengen bij een nieuwe huurder. Die kosten belopen niet € 125,00, maar in totaal slechts € 26,50. Iedere keer dat Ymere toch € 125,00 in rekening brengt bij een nieuwe huurder van het Nellestein-complex, moet Ymere een boete van € 250,00 betalen aan de Bewonersvereniging, zo heeft de rechter bevolen.

Omdat deze zaak werd gevoerd tussen de Bewonersvereniging Nellestein en Ymere heeft deze specifieke uitspraak uitsluitend betrekking op het Nellenstein-complex. Echter, bewonerscommissies van andere complexen dienen onmiddellijk hun woningcorporatie op deze uitspraak aan te spreken. Ook andere woningcorporaties vragen vaak hoge contractskosten, die op grond van dit vonnis kunnen worden teruggevorderd. Het vonnis is op te vragen bij het Wijksteunpunt Wonen en individuele en groepen huurders kunnen bij het WSWonen ondersteuning krijgen wanneer zij de contractskosten willen aankaarten of terug willen vorderen.

Artikel delen:

!WOON